19 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara23°C

MEHMED ÂKİF VEFAT YIL DÖNÜMÜNDE TACEDDİN DERGÂHI’NDA ANILDI

“Büyük törenleri devlet yapıyor. Âkif’in cenazesinde devletin yapmadığı şanına lâyık töreni Âsım'ın nesli yaptı ve Mehmet Âkif'i onlar uğurladı."

Mehmed Âkif vefat yıl dönümünde Taceddin Dergâhı’nda anıldı

28 Aralık 2019 Cumartesi 17:25

İstiklâl Marşı'mızın şairi Mehmet Âkif Ersoy, vefatının 83'üncü yılında İstiklâl Marşı'nı kaleme aldığı Taceddin Dergâhı'nda Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından anıldı.

27 Aralık Cuma günü 10.30’da başlayan program Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Anma programında konuşma yapan Altındağ Belediye Başkanı Âsım Balcı, "Ebediyete irtihalinin 83'üncü yıl dönümünde Mehmet Âkif Ersoy'u rahmetle anıyoruz. Türkiye Yazarlar Birliği’nin kurucu Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ve arkadaşları yıllardır burada milli şairimizi anıyorlar. Bu duyarlılıkları için kendilerine teşekkür ediyorum. Mehmet Âkif Ersoy İstiklâl Marşımızı Altındağ sınırları içerisinde yazdı. İstiklâl Marşımız, Altındağ sınırları içerisinde bulunan 1'inci Mecliste kabul edildi. Onun için İstiklâl Marşımızı anmak, hatırlamak öncelikle Altındağlıların vazifesi. Bundan sonraki süreçte de üzerimize düşeni yapacağız" dedi.

img_9164-001.jpg

Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan ise, “Mehmet Âkif bizim için bir kimlik şairidir. O Marş burada, arkamızda bulunan mütevazı binada kaleme alınmıştır. Bu yüzden bu binayı ayakta tutmak ve Âkif’i yaşatmak, onun fikirlerini topluma mal etmek, gençleri Âkif’le buluşturmak bizim için çok mühim bir vazifeydi. 1978 yılında bu vazifeyi ifa etmek için TYB kurucuları burada buluştuk ve o günden bugüne soğuk, kar, kış demeden arkadaşlarımızla her 27 Aralık sabahı buraya geliyoruz.” dedi.

img_9136.jpg

Doğan, “40 yıldır büyük şairimizin düşünce muhtevasına uygun şekilde, onun “Kur’an şairi” sıfatını dikkate alarak toplantılara Kur’an-ı Kerim okuyarak başlayıp bitiriyoruz. Maksat, kendi ifadesiyle “rahmetle anılmak” isteyen şairimizi onun arzusu ve rızası doğrultusunda anmaktır.” diye konuştu.

Âkif vefat ettiğinde unutturulmuş “rejim muhalifi” bir şairdi

Mehmet Âkif'in 1930'lu yıllarda Mısır'da bir siyah-beyaz fotoğrafın arkasına yazdığı; Toprakta gezen gölgeme toprak çekilince / Günler şu heyûlâyı da er geç silecektir / Rahmetle anılmak… Ebediyet budur, amma / Sessiz yaşadım, kim, beni nerden bilecektir? mısralarını hatırlatarak, Mehmet Âkif'in sessiz bir yaşaedığını, fakat büyük işler yaptığını söyleyen Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tevazu insanları büyütür. Mehmet Âkif, yaptığı büyük işler için hiç kimseden mükâfat beklemedi. Bir vazife ve ahlâk adamı olarak bunları yaptı. Ömrünün tamamını bu vasıflara sahip bir şahsiyet olarak tamamladı. Mehmet Akif vefat ettiğinde unutturulmuş “rejim muhalifi” bir şairdi. 27 Aralık'ta vefat etti. 28 Aralık'ta cenazesi eğer Beyazıt Camii avlusunda üniversite öğrencileri tarafından fark edilmeseydi sessizce uğurlanacaktı. 28 Aralık günü Ankara'dan valiliğe ve üniversite rektörlüğüne gelen “katılmayın, resmi tören yapmayın” talimatına rağmen Akif'in cenazesine gençler sahip çıktılar ve o büyük adamı şanına layık olduğu şekilde uğurladılar. “Büyük törenleri devlet yapıyor, biliyorsunuz. Âkif’in cenazesinde devletin yapmadığı şanına layık töreni Âsım'ın nesli yaptı ve Mehmet Akif'i onlar uğurladı."

İstiklâl Marşı tüm dillerde okunmalı

img_9206.jpg

Konuşmasından sonra  gazetecilerin sorularını da cevaplandıran D. Mehmet Doğan İstiklal Marşı'nın tercüme ettirilip bütün dillerde okunması gerektiğini belirterek "İstiklal Marşı elbette bizim tarihimizden çıkan bir marş fakat onda o kadar güçlü bir muhteva var ki bütün milletleri ilgilendirecek bir marş bana göre. O yüzden biz kendimiz Türkçe okuyacağız ama bütün dünya bizim marşımızı bilsin, tanısın, kendi diliyle de okusun. Arapça da okusun, İngilizce de Fransızca da okusun. Mümkün olduğunca biz tercüme ettirip bütün dünyaya İstiklal Marşı'nı dağıtalım." dedi.

Âkif'ten alacağımız birçok ders var

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan da, Âkif'in Türk gençliğine anlatılması ve benimsetilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Mehmet Âkif, İstiklâl Marşımızın şairidir ama Âkif sadece İstiklâl Marşı'yla sınırlandırılacak bir isim değildir. Âkif'ten alacağımız birçok ders vardır. Milli Mücadele'deki büyük rolünü biliyoruz. Mehmet Âkif, bu coğrafyanın, bu ümmetin sorunlarını bilen düşünürdür aynı zamanda. Bu anlamda Âkif'i biz gençlerimize ve gelecek nesillerimize tanıtmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

img_9110.jpg

Arıcan, “İnandığı gibi yaşayan, ülke ve millet sevdasıyla hissettiklerini yazan büyük şair, fikir ve dava adamı, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi olan İstiklâl Marşı’mızın yazarı Mehmet Âkif Ersoy’u vefatının 83. yıl dönümünde rahmetle, minnetle anıyorum.” dedi.

Konuşmalardan sonra Özel Çağrı Okulları öğrencilerinden oluşan koro, Mehmet Âkif Ersoy'un yazdığı İstiklâl Marşı'nı seslendirdi.

img_9176.jpg

Anma programına, Eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Prof.Dr. Sami Güçlü, Altındağ Belediye Başkanı Âsım Balcı, Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, TYB Vakfı ikinci Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, TYB Genel Sekreteri Muhammet Enes Kala, Genel Mali Sekreter Fatih Gökdağ, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kurtoğlu, TYB eski başkanlarından Lütfi Şehsuvaroğlu, Çağrı Koleji Kurucu Müdürü Nuran Altunbaş, öğretmenler,  öğrenciler ve Âkif dostları katıldı.

img_9067.jpg

img_9061.jpg

img_9065.jpg

img_9191-001.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.