04 Mayıs 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara17°C

MEHMET BEYHAN: ​CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN IRAK ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 yıl aradan sonra Irak’ı ziyaret etmesi, içinde yaşadığımız ‘’uluslararası sistem’’ siyasetinin niteliğini etkileyecek önemli etkilere sahiptir.

Mehmet Beyhan: ​Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyareti

24 Nisan 2024 Çarşamba 12:17

Zira internet ve bilişim teknolojilerin hızla gelişmesi, bütün ülkeleri birçok alanda birbirine bağladı. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak ziyaretinde aldığı her türlü politik karar ve tavır küresel etkiler yaratma potansiyeline sahiptir.

Çatışmaların yaşandığı bir coğrafyada bulunan Türkiye hem bölgesinde hem de tüm dünyada kalıcı barış, istikrar ve refah ortamını kurmak için bir dış politika izliyor. Her zaman vurguladığımız gibi Türkiye’nin barış ve adalet temelinde izlediği dış politika öncü bir rol oynamaktadır.

Bu bölge, Türkiye’nin öncü rolüne her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardır. Zira sanki bu bölgeye kötülük uğramış. Bir taraftan PKK, diğer taraftan DEAŞ gibi terör örgütlerinin eliyle bazı insanların gönül gözü bağlanmış iyiliği bir kenara bırakıp kötülüğe sapmışlar. Vefanın yerine ihanet, kardeşliğin yerine düşmanlık, ilmin aydınlatıcı nuru yerine cehaletin karanlığı tercih edilmiş. Erdoğan’ın Irak ziyareti, bütün bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için bir zemin hazırlamıştır.

Çünkü Irak ziyaretinde ele alınan konulara baktığımızda Türkiye’nin barışa, kalkınmaya atfettiği önem çerçevesinde şekillendiğini görüyoruz. Türkiye, ihtilafların barışçıl yollardan çözülmesi için etkin bir çaba gösterdiğini Irak ziyaretiyle bir kez daha görmüş olduk. Türkiye, geniş bir coğrafyada birçok kez barışa, öncülük ettiği herkesin malumudur.

Türkiye, terörizmin farklı biçimleriyle uzun yıllardan beri mücadele etmektedir. Teröre karşı verilen mücadelede Türkiye’nin çıkarttığı en önemli derslerden biri ‘’uluslararası’’ düzeyde somut işbirliğinin olması gerekir. İşte Erdoğan’ın Irak ziyareti bu açıdan da tarihi bir niteliğe sahiptir. Irak’ta kalıcı bir istikrarın ve güvenliğin sağlanması, hem Türkiye hem de bölge ülkeleri açısından kritik bir öneme sahiptir.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/cumhurbaskani-erdoganin-irak-ziyareti-1811/

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.