20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara17°C

MEHMET MAZAK TYB İSTANBUL’A KONUK OLDU’

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nin Kültür Nöbeti programına Sultanbeyli Belediyesi Kültür Müdürü Mehmet Mazak konuk oldu.

Mehmet Mazak TYB İstanbul’a Konuk Oldu’

03 Haziran 2020 Çarşamba 11:23

Şehir kültür medeniyet merkezinde gerçekleşen söyleşide yerel yönetimlerin kültür politikaları da konuşuldu.

Mazak programın girişinde Kültür ve medeniyetin tarifini şu şekilde yaptı:

‘Bir toplumun tarihsel süreç içinde ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı her türlü maddi ve manevi özelliklerin bütününe kültür denir. Kültür, genel olarak iki öğeden oluşur: a- Maddi Kültür Öğeleri: Binalar, her türlü araç-gereç, giysiler vb. b- Manevi Kültür Öğeleri: İnançlar, gelenekler, normlar, düşünce biçimleri vb. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre kültür: “Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünüdür.” Kültür, bir milletin yaşamasını kolaylaştıracak olan bilgi birikimi; medeniyet de bukültürün maddî alanda ortaya çıkışıdır. Yani medeniyet, bir anlamda maddî kültürdür.’

Programı yöneten TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı’nın sorularını cevaplandıran Mazak şehirlerin ruhuna dair kendisine yöneltilen soruya şöyle cevap verdi:

Şehrin ruhu, o şehirde yüzyıllardır yaşayan insanların oluşturduğu anlamlar bütünüdür Şehre ruh kazandıran, medeniyet ve kültürdür. Şehirler bir toplumun kültürel gelişmişliğinin kendini gösterdiği yerlerdirKültür ve medeniyet bakımından yeterince gelişmeyen şehirler, ruhsuz şehirlerdir. Ruhu olmayan şehirler ise ölü şehirlerdir kuşkusuz. Şehirlere ruh vermek, o şehirlerde yaşayan toplumlara düşer. Şehre ruh katabilmemiz için asırları aşıp gelen bir derinliğe ve bilgeliğe sahip toplumlar oluşturmalıyız. Her hareketimize, her yaptığımız yapıya arınmış ve süzülmüş kültürümüzden üflemeliyiz ki kendi medeniyetimizi kurmuş olabilelim. Bu konuda yol gösterici olması bakımından Hacı Bayram Veli'nin şu sözü önemlidir. “İnsan, şehri inşa ederken aslında taşın toprağın arasında kendisini inşa eder.

Medeniyet ve şehrimizin insan merkezli oluşturulmasına dair örnekler veren Mehmet Mazak Fatih Sultan Mehmet’in “Hüner bir şehir bünyâd etmektir. Reâyâ gönlün âbâd etmektir” şeklindeki mısralarını okuduktan sonra program sona erdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.