20 Mayıs 2024
  • İstanbul22°C
  • Ankara23°C

MEHMET SÜRMELİ: SELÂT-Ü SELAM HASSASİYETİ…

Mehmet Sürmeli: Selât-ü selam hassasiyeti…

27 Nisan 2024 Cumartesi 11:20

Yüce Allah, Hazreti Muhammed sallellahu aleyhi ve sellem’in kendi katındaki değerinden dolayı ona salat-ü selam ettiğini müminlere bildirmiştir: “Allah ve melekleri, Peygambere salat ederler. Ey müminler! Siz de ona salavat getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin.” (Ahzab 33 / 56.)

Allah Teâlâ’nın, Resulullah’a salat etmesi; onu övmesi ve rahmetidir. Meleklerin salatı ise onun makamının yücelmesi için Allah’a dua etmeleridir. (Bagavi, Meâlimu’t-tenzil, s. 761.) Zaten Rabbimiz katında övüldüğü için ona levh-i mahfuzda Ahmed ve Muhammed diye hitap edilmiştir. Övgüye layık olduğundan dolayı Mahmud denilmiştir.

Çok salat edenlerin ahirette ona yakın olacaklarını Resulullah şöyle anlatmıştır: “Kıyamet gününde bana en yakın olanlar (velayetimi kazananlar) bana en çok salat edenlerdir.” (Tirmizi, 352, Salat, 484, II / 354.)

“Gerçek cimrilerin, Peygamber’in adı anıldığı zaman salat-ü selam okumayanlar” (Bk. Ahmed, Müsned, H. no: 1736, III / 176) olduğunu söyleyen Resulullah, herhangi bir mümin “Kendisine salat-ü selam okuduğunda meleklerin de o kişiye salat ettiklerini” (İbn Mace, İkametüssalat, 25, H. no: 907, I / 294.) haber vermiştir.

Ayrıca, salat-ü selam okumanın önemiyle ilgili şu müjdeyi hatırlatmıştır: “Cuma günleri bana daha çok salat-ü selam getiriniz. Çünkü sizin salat-ü selamlarınız (o gün) bana arz olunur.” (Ahmed, Müsned, III / 497.)

Devamı: https://irfandunyamiz.com/mehmet-surmeli-selat-u-selami-tartismaya-acanlar-dalalettedir/

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.