20 Mayıs 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara20°C

MESUT BİLGİNER: MARAŞ’TA GÜZEL İŞLER

Maraş Depreminde “Salkım Söğüt” Açan Dergi ve TYB Divanı

Mesut BİLGİNER: MARAŞ’TA GÜZEL İŞLER

07 Mayıs 2024 Salı 14:27

Kahramanmaraş’tan müjdeli haberler var; bu gün onlardan bahsedelim.

6 Şubat 2023’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem, şehrimizi topyekûn hırpaladığı gibi kütür ve sanat hayatını da vurdu. Deprem nasibini alan bazı STK’ların hem hizmet binaları yıkıldı hem de birbirinden güzel pek çok kültür-sanat adamı ahirete göçtü.

MESDER kapılarını açtı

Aradan aylar geçip de acaba normal “hayatımıza nasıl döneriz?” kaygısı başladığında anlaşıldı ki bazı kültür-sanat derneklerin yeniden faaliyete geçebilmesi pek mümkün görünmüyor. Zaten şehirde mekân sıkıntısı var, kiralanabilecek yerler de pahalı… Tam bu esnada Muhterem Lütfi BİLİR başkanlığındaki MESDER Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Derneği bütün dostlara seslendi: “Mekânı olmayan dostları biz ağırlayabiliriz. Buyurun toplantılarınızı burada yapın” Bu davet, şehrimizdeki kültür-sanat dostlarına adeta ilaç gibi geldi; TYB Kahramanmaraş Şubesi, Türkocağı Kahramanmaraş Şubesi, Kahramanmaraş Mûsıkî Derneği, Alkış Dergisi ve Düşeyaz Dergisi de bazı etkinliklerinde MESDER’e misafir oldular.

1a03f252-fca1-40f9-90da-87af736a4fee.jpg

Böylece MESDER, birbirinden güzel ve verimli ortak toplantılara ev sahipliği yapmaya başladı. Hepsini yazamayız ama bir kaçını sıralayalım: “Vefatının 5. Yılında Bahaettin Karakoç”,  “Bir Cumhuriyet Ozanı: Âşık Veysel Ve Şiiri”, “Süleyman Çelebi ve Mevlid’in Türk Kültüründeki Yeri”,  “Sultanu’ş Şuarâ Sünbülzâde Vehbi’nin Hayatı ve Edebî Şahsiyeti”, “Ziya Gökalp ve Yahya Kemal’in Fikriyatında Millet ve Kültür Algısı” vd. Nitekim TYB Kahramanmaraş Şubesi’nin velud yazarlarından Ahmet Doğan İLBEY de MESDER’in ev sahipliğinde düzenlenen çok güzel bir toplantıyla anılmıştı: (https://www.tyb.org.tr/ahmet-dogan-ilbey-vefatinin-birinci-yilinda-unutulmadi-64812h.htm).

18b6d717-436d-4ab3-b7f7-75ff3bc3287b.jpg

Salkım Söğüt Aylık Edebiyat Dergisi

MESDER, Ocak 2024’de depremle ilgili “Ulusal Deprem Hikâyeleri Yarışması” düzenledi. Yine ilk sayısını Ağustos 2023’de çıkardığı Salkım Söğüt Aylık Edebiyat Dergisi’ni 10. Sayısına ulaştırdı. Bu arada, 45 yıllık kadim dostum gazeteci-yazar ve neyzen Ali AVGIN çeşitli derneklerde ve basında yaptığı çalışmaları MESDER’de hizmet bayrağını devralarak taçlandırıyor. Bu meyanda Salkım Söğüt Aylık Edebiyat Dergisi Mayıs 2024’de 10. sayıya ulaştı: (https://mesder.org.tr/2024/05/03/salkim-sogut-edebiyat-dergisi-10-sayi/). Bu sayıda Tayyip ATMACA, Yasin MORTAŞ, Hanifi YILMAZ, Gülşen KIRMACI, Tuğba Tezcan AKKURT, Mehmet OSMANOĞLU, Nimet TEKEREK, Ebumüslüm BIÇAKÇI, H. İrfan ÖNDER, Deniz SARITOP, Mevlüt YAVUZ’un şiirleri yer almaktadır. Bunların yanı sıra Ramazan AVCI Hocamızın “Ses Bayrağımızı Kirletmeyelim”, Lütfi BİLİR’in “Boşluğa Mektup-1”, Vedat Ali KIZILTEPE’nin “Ya Ölürse Dede”, Mesut BİLGİNER’in “Hayatı ‘Bir Hane, Bir Teslim’ Yaşamak”, Zekeriya ÇAKABEY’in  “Adalet Ve Güç”, Ahmet Hamdi ÇINAR’ın “Şekerli Peynirli Pide”, Gülçin YAĞMUR AKBULUT’un  “Papatya Mevsimi”, Tezay TEZCAN AKKURT’un “Eski Maraş’ta Çocuk Olmak”, Nafiz YILDIRIM’ın “Gönül Hûn Oldu Şevkinden”, İrem GELİŞ’in “Gülden Sebepler”, Hasibe Nur GENÇ’in  “Varoluş Mücadelesi” isimli yazıları ve Ali AVGIN’ın araştırmacı-yazar Abdülhakim EREN’le  söyleşisi yer almaktadır.

TYB Kahramanmaraş Şubesi yeniden…

Bu arada bir de müjdemiz var; TYB Kahramanmaraş Şubesi’ne ev sahipliği yapacak olan Divan, Abdülhamit Camiinin cümle kapısının karşında faaliyete geçti. Yazar ve şair İsmail GÖKTÜRK hocam bizleri açılışa davet etti. TYB ve İsmail Hoca’ya muhabbet duyanlar Divan’a durduk; Ahmet GÖRÜZOĞLU Hocam yaylı tanburuyla hem çaldı hem söyledi; bizler de eşlik ettik. Seher vakti yârin kapısını çalmaya niyet ettik; En Sevgili’ye ‘Canım kurban olsun senin yoluna’ dedik. Bir de güzel âşıklara naz yaptık; ‘cevrimizi çekemezsin’ dedik. Velhasıl çaldık-çığırdık, merhum Ahmet Ağabeyi ve dostları andık, hasret giderdik.  6 Şubat depreminden 15 ay sonra tekrar faaliyete geçen TYB Kahramanmaraş Şubesi hayırlı hizmetlere vesile olsun inşallah. Divan hem bir kitap kültür kafe olarak, hem de üst katında planlı sohbet ve toplantılarına ev sahipliği yaparak hizmet verecektir.

e962241d-e534-4b80-afd2-33da457d253e.jpg

 

 

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.