03 Mayıs 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara11°C

MİLLİ MÜCADELE'NİN TİMSALİ: SÜTÇÜ İMAM HADİSESİ

Maraş'ta düşmana karşı ilk kurşunu atarak, Milli Mücadele'nin timsali olan ve 25 Kasım 1922'de hayatını kaybeden Sütçü İmam, aradan geçen 98 yıla rağmen gönüllerde yaşıyor.

Milli Mücadele'nin timsali: Sütçü İmam hadisesi

25 Kasım 2020 Çarşamba 13:37

Sütçü İmam, 1872 yılında Fevzipaşa (Bektutiye) Mahallesi’nde dünyaya geldi. Sütçü İmam’ın babası “Kireçcioğulları”ndan Ömer Efendi, annesi “Tiyeklioğulları”ndan Emine Hanım’dır. Sütçü İmam’ın 3 kız bir erkek çocuğu bulunmaktadır.

Uzunoluk Camiî'nde gönüllü olarak imamlık yaptı. Geçimini de caminin altındaki küçük dükkanında süt satarak temin ettiği için İmam olan asıl adı “Sütçü İmam” olarak bilinmektedir.

 

Sütçü İmam hadisesi

Maraş'ın işgal girişimi 22 Şubat 1919'da İngiliz işgal kuvvetlerinin Albay Max Andriyo komutasında şehre girişiyle başladı. Maraş, 8 ay süren İngiliz işgalinden sonra, 29 Ekim 1919'da Fransızlar tarafından işgal edildi. Fransız askerlerinin kente gelişi, yerli Ermeniler tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı. Fransızlar, yerli Ermenileri de yanlarına alarak, gösteriler ve taşkınlıklar yapmaya başladı. Fransız kuvvetlerinin kente girişinden 2 gün sonra, 31 Ekim 1919’da tarihi Uzunoluk Hamamı’ndan çıkan Türk kadınlarına, Fransız devriyeleri ve Ermeniler: “Burası artık Türklerin değil, Fransız memleketinde bizim dediğimiz olacak. Açın yüzlerinizi” diyerek saldırdı.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/milli-mucadele-nin-timsali-sutcu-imam-hadisesi-h42219.html

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.