26 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara19°C

MURAT YETKİN: BİR İSTİHBARAT OPERASYONUNUN DİPLOMATİK PERDE ARKASI

Murat Yetkin: Bir istihbarat operasyonunun diplomatik perde arkası

04 Haziran 2020 Perşembe 11:13

Ocak 2020 Türk-İtalyan ilişkileri bakımından dönüm noktası sayılabilecek bir aydı. Sadece diplomatik ilişkilerle sınırlı olmadığı kısa sürede anlaşılacak, hem de Covid salgının ortasında bir istihbarat operasyonu yürütüldüğü ortaya çıkacaktı. Ama o sırada en görünür yanı diplomatik gelişmelerdi. Çünkü Covid-19 krizi öncesinde Türkiye ve bölge ülkelerinin en sıcak konusu Doğu Akdeniz gerilimiydi.
Türkiye 2019 Ekim ayında İtalya’nın karşı sahilindeki Libya’ya asker gönderme kararı almıştı. Türkiye ve İtalya bir asır kadar önce, 1911’de Libya’da savaşmışlardı. İtalya, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını rahatsız eden EastMed boru hattı anlaşmasını imzalamak üzereydi. EastMed İsrail, Kıbrıs ve Mısır gazını 2200 kilometrelik boru hattıyla İtalya üzerinden Avrupa’ya nakletme projesiydi. Türkiye’nin Libya ile imzaladığı deniz sınırları anlaşması Doğu Akdeniz sularını daha da ısıtmıştı. Yunanistan ile karasuları ve Kıbrıs enerji kaynakları üzerine gerilim artıyordu. Ankara, petrol arama gemileriyle birlikte savaş gemilerini de Kıbrıs etrafına sevk etmişti. Fransa, zaten resmen tanıdığı Sarrac hükümetine karşı el altından isyancı Hafter’i destekliyordu. İtalya’nın EastMed’i imzalaması Türkiye’nin işlerini zorlaştıracaktı. Öte yandan İtalya’nın çıkarı Libya ile 2017’de imzaladığı göçmen kontrolü anlaşmasını yenilemekten geçiyordu.

Devamı: https://yetkinreport.com/2020/06/03/bir-istihbarat-operasyonunun-diplomatik-perde-arkasi/?utm_source=gazeteoku&utm_medium=referral

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.