28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara21°C

MUSTAFA ÇAĞIRICI: KORONA İLÂHÎ BİR DERS Mİ?

Mustafa Çağırıcı: Korona ilâhî bir ders mi?

01 Nisan 2020 Çarşamba 11:15

Şu sıralarda ülkemizde ve dünyada epeyce konuşuluyor: Bu salgın ilâhî bir ders midir? ‘Evet’, ‘hayır’ ya da biliyorum’ mealinde çok şey söylenebilir. Doğal olarak herkes kendi dinî ve felsefî anlayışına göre bu cevaplardan birini seçecektir.

Esasında bu, bilim ötesi, yani metafiziğe, Gazâlî’nin tabiriyle melekût’a, Kant’ın tabiriyle noumen’e ait bir meseledir; dolayısıyla kimseye “Niye öyle inanıyorsun?” diyemeyiz. Ama insanoğlunun böyle bir musibete uğramasının, hele de hazırlıksız yakalanmış olmasının arkasındaki kusurlarına bakarak “Bunu hak etmiştik!” de denebilir. 
Dünyanın bir yarısında milyonlarca insanın çektiği acıları umursamayan, mesela petrole ve daha başka çıkar konularına geldi mi kendilerini Irak’a, Suriye’ye ve diğerlerine kapı komşularından daha yakın gören; buna karşılık oralardaki ölümleri durdurma, zulümleri, acıları giderme gibi insanî ve ahlâkî görevlere gelince “Ben alacağımı aldım” diyen dünyanın öbür yarısına bakarak “böyle bir küresel musibeti hak ettik” demek yanlış mı? 

***

Lütfen bu dediklerim, korona dolayısıyla dünyanın bir yarısını kötüleme fırsatçılığı olarak anlaşılmasın. Maksadım insanları, toplumları kötülemek değil; onların, dünyanın öbür yarısını ötekileştirme şeklindeki bir türlü kurtulamadıkları kafa yapılarını eleştirmektir. Esasında dünyanın koronadan bir ders çıkarmasını istiyorsak bunu önce kendimiz yapmalıyız; buna da şuradan başlamalıyız: 

Bugün dünyamız, üstünde yaşayanların birbirini ötekileştiremeye haklarının olamayacağı kadar küçüldü. Kaç defa ifade ettim: Bizler, eski ulemamızın o devirlerin şartlarında icat ettikleri tabirlerle “dârülislam–dârülharb” olarak ya da başka şekillerde kamplara bölünmeyi taşıyamayacak kadar kırılgan bir dünyada, ‘küresel köy’de yaşıyoruz. Eskiden dedelerimizin seferlerde aylarca yürüyerek ulaştıkları yerlere şimdi torunları birkaç saatte varıyor. 

Devamı: https://www.karar.com/korona-ilh-bir-ders-mi-1553495

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.