28 Mart 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara16°C

NECMETTİN EVCİ: KİMİ ŞEYLERİ BİLEREK SİYASET YAPAMAZSINIZ

Yani yeni oluşumun kimi şeyleri bilmediği için siyaset yaptıklarını sanmıyorum.

Necmettin Evci: Kimi Şeyleri Bilerek Siyaset Yapamazsınız

10 Eylül 2019 Salı 13:30

Siyasal sistemin Cumhurbaşkanlığı hükümet modeline geçmesi ile birlikte yaşanan büyük değişimi gereği gibi çözümleyemeyenler gidişatı okumakta başarısız olurlar, oluyorlar, olacaklar. İklimin, zeminin, istikametin değişim sürecine girmesi kimi çevrelerde yeni oluşumlara sebep oldu. Yeni parti arayışları, esasen eski düzen şiddetli sarsıntılarla yıkılırken yeni Türkiye’nin hızlı geçişlerle yerine oturma hareketliliğinden kaynaklanıyor.

En az yüz yıldır milletin arzusu olarak iktidarı zorlayan değişim talebi, devlette de karşılığını buldu. Yani değişime devlet rıza gösterdi. O nedenle kısa mesafeden bakıldığında anlaşılması karmaşık, zor belki imkânsız olan kimi gelişmeler, kesinlikle devleti yöneten irade ve aklın kurgusu içinde cereyan ediyor. Gelişmeleri bu üst akılla, tarihsel, kültürel kodlarımızla örtüştürerek telif edemeyenler, enerjilerini yanlış kurdukları denklem içinde heba ediyor olabilirler. Daha çok sağ ve muhafazakâr cenahta görülen yeni oluşumlar içinde nezih heyecanlarla yer alan çoğu dostlarımız, siyasetin uzak ufukları gözetleme, sağlam zemine basma, kuşatıcı, kucaklayıcı bir dil kullanma, daha da önemlisi yeni bir akıl ve perspektif inşa etme işi olduğunu bilirler. Değilse anlık sayılacak iniş çıkışlar, konjonktürel dalgalanmalar, şahsi ilişkilerden kaynaklanan tutumlar, arzular, öfkeler yeni bir parti kurmak için yeterli olmaz.

Parti kurmak, dernek kurmak, vakıf veya sendika kurmaya benzemez. Hatta parlamentoda görev yapmış olmak, bakanlık yapmak da yeterli değildir. Çoğu kişinin, o makamlarda tadına vardıktan sonra yitirdikleri saltanatı tekrar elde etmek için uğraşmış olmaları da mümkündür. Bunu bile eleştirilecek bir mesele görmem. Her yönetimde sisteme zarar vermeyecek ölçüde kimi zaafları kaldıracak alan yok değildir. Modern yönetim biçimlerinde çıkarlara dayalı siyaset tarzı da, en az değerlere dayalı siyaset tarzı kadar gerçekçi ve yararlı görülmüştür. Bir anlamda ortak karar ve uzlaşılar, çıkar kuvvetlerinin çekişmesi, birleşmesi, çarpışması sonucu gelen anlaşmalarla sağlanır. Kaldı ki, şu anda belli mevki ve makamları üstelik pek de hak etmeyerek (belki de hak ederek) işgal eden kimi kişilerin, kendilerine tehdit gördükleri bu hareket içinde olanları eleştirmeye ne hakları, ne hadleri vardır. Hele bu memlekete Dışişleri bakanlığından Cumhurbaşkanlığına kadar hizmet etmiş bir şahsiyeti örneğin Abdullah Gül’ü yeni oluşum içinde diye ‘hainlikle’, ‘ihanetle’ suçlamanın anlaşılır bir yanı olamaz. Geçenlerde bir arkadaşımın paylaşması ile haberdar olup izlediğim, gerekli bilgiye, birikime sahip olmadığını çok iyi bildiğim Ak Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ’ın bu içerikteki videosuna evvelâ onun adına üzüldüm. Siyaset kimlerin eline kaldı! Söylenenlerin doğruluğundan vazgeçtik hiç olmazsa erdemli, olgun, usul ve umur sahibi olunsa değil mi?

Devamı: http://www.enpolitik.com/kose-yazisi/3383/kimi-seyleri-bilerek-siyaset-yapamazsiniz.html

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.