19 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara21°C

NUMAN KURTULMUŞ: PANDEMİ KÜRESEL SİSTEMİN BÜYÜSÜNÜ BOZDU

AK Parti Genel Başkan Vekili ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, "Türkiye'yi Yarınlara Taşımak" adlı yeni kitabının konuşulduğu “Kültür Sohbetinde” Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Tarkan Zengin’in sorularını cevaplandırdı.

Numan Kurtulmuş: Pandemi Küresel Sistemin Büyüsünü Bozdu

21 Mayıs 2020 Perşembe 20:08

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “Pandemi sürecinde; insanlara yardım etmesi gereken UNESCO, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Gıda Örgütü gibi kurumların kuruluş felsefesine ve bugün yaptıkları daha doğrusu yapamadıkları işlere  baktığımız zaman çoğunun kuruluş gerekçeleri ortadan kalkmıştır.”

 20 Mayıs 2020 Çarşamba günü saat 22.00'de TYB’ youtube kanalı üzerinden canlı yayınlanan söyleşide konuşan Numan Kurtulmuş, “Bizim medeniyetimizden bahsederken aslında meçhul bir şeyden bahsetmiyoruz. Çok önemli başarılar kazanımlar elde etmiş, Dünyada çeşitli gelişmelere kaynaklık etmiş bir medeniyetten bahsediyoruz.” dedi.

Medeniyet anlayışımızın batılılardan farklılıklar gösterdiğini ifade eden Kurtulmuş her medeniyetin doğup, geliştiğini, daralıp ve genişlediğini ancak bizim medeniyet anlayışımızın temelinde insan ve kainatı anlama olduğu için kalıcı olmuş kalıcı eserler vermiştir diye konuştu.

Medeniyetimizin temelinde tevazu ön plandadır

Kurtulmuş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim medeniyetimizde yeryüzü, kainat mülk değildir, üzerinde herhangi bir maddi çıkar elde edemeyeceğimiz, bize babamızdan kalan bir değer gibi, temel mülkümüz gibi olarak görmüyoruz. Bizim medeniyetimizde, dünyaya temel bakışımız; tevazu duygusudur, bize miras kalan budur. Biz de bunu en güzel şekilde koruyarak bizden sonraki nesillere aktaracağız. Hiçbir topluluk kendi içerisinde olanı değiştirmeden Biz toplumsal değişimi, dışarıdan yukarıdan empoze edilen zorla gerçekleştirilen bir mesela olarak görmüyoruz, toplumun kendi içinde olanı iyileştirmesi, değiştirmesi güzelleştirmesi bizim medeniyetimizin temeli olarak kabul edilmiştir.”

Yeni küresel yapılanmaya ihtiyaç var

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının neden olduğu uluslararası olumsuz süreçlere ilişkin de bilgiler veren Numan Kurtulmuş;

“Uzun bir süredir zihin dünyamızın içerisinde olan küresel kurum ve kuruluşların içerisinde bulundukları çıkmazı gördük. Bu manada dünya sisteminin büyüsü bozulmuştur. Bu ülkeler arasındaki güç mücadelesinin farklılaşmasından öte aynı zamanda küresel sisteme hakim olan zihniyet dünyasının çökmesinden dolayı değişimler oldu.  Bugün baktığınız zaman insan oğlunun hangi kurum veya kuruluşa ihtiyacı var uluslararası anlamda, yani uluslararası dayanışmayı sağlayacak iş birliklerini arttıracak kurumlar; UNESCO, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Gıda Örgütü var. Bu kurumların kuruluş felsefesine ve bugün yaptıkları daha doğrusu yapamadıkları işlere  baktığımız zaman çoğunun kuruluş gerekçeleri bugün ortadan kalkmış durumda. Bir süreçte bir çok ülkenin IMF nin fon aktarımına ihtiyacı var. Önceleri bunu yapıyordu ama şimdi böyle değil.  Dolayısıyla bu dünya sisteminin bir şekilde değişmeye ihtiyacı var. Biz on yıllardır bunu ifade ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın son dönemde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda ve uluslararası platformlarda bunu ifade ediyor. Yani 5 ülkenin canı canda, geriye kalan 195 ülkenin durumu ne olacak. Dolayısıyla ülkeler arası eşit uygulamaların olduğu, temelinde adalet olan, nimetlerin ve külfetlerin paylaşıldığı, meselelerim müzakere ile çözüleceği  yeni yapı ve sisteme ihtiyacı var.” diye konuştu.

                                                                                            Mahmut Erdemir- Tuğba Gönülal

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.