09 Mayıs 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara24°C

NURCAN ŞARLAYAN: EMANET BİLİNCİ VE EĞİTİM

Türkçede “Birine geçici olarak bırakılan ve teslim alınan kişice korunması gereken eşya, kimse vb., inam, vedia” anlamlarına gelen emanet kelimesi Arapçadan dilimize geçmiş olup emn kökünden gelir.

Nurcan Şarlayan: Emanet Bilinci ve Eğitim

26 Şubat 2024 Pazartesi 13:45

 Emn ise korku ve endişeden emin olmak demektir. Emanet, hıyanetin karşıt anlamlısı olarak isim şeklinde kullanıldığı gibi güvenilir olma anlamında mastar şeklinde kullanılır. Ayrıca güvenilen bir kimseye geçici olarak bırakılan şey manasında da kullanılır. Halk arasında yaygın olan manası da budur.

Bilmen, emaneti “Eminlik, başkasına ait olmak üzere bir kimsenin nezdinde bulunan şey. Bu şey hıfz (korumak) için verilmişse “vedia” namını alır. Bila noksan ve bila tehir edası mükellefe vacip olan vazife-i diniye” şeklinde tanımlarken emniyeti itimat, güvenme, korkusuzluk, insanda söz ve fiil olarak doğruluktan meydana gelen yüce bir haslet olarak tanımlayıp korkunun gitmesinden dolayı nefsin mutmain olmasına “em’n, eman, emane” denildiğini belirtir (Ömer Nasuhi Bilmen, Dinî ve Felsefî Ahlâk Lügatçesi).

Emanet, İslam’ın kendine has anlayış ve mesajını, insanlara öğretmek üzere kullandığı kavramlardan biridir ve “Güvenilen bir kimseye koruması için geçici olarak tevdi edilen maddi ve manevi haklar, imkânlar” gibi bir kuşatıcılığa sahiptir.

Dinimize göre bedenimiz, sağlığımız, ailemiz ve vatanımız bizlere birer emanettir. Aynı şekilde yurdumuz da bizlere, korunması ve gelecek nesillere aktarılması için emanet olarak verilmiştir.

Emanet ile ilgili ayet ve hadisler, emanete riayetin, insanlar arasında güzel ahlaka dayanan ilişkiler kurmadaki önemi ortaya koymaktadır:
 

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/emanet-bilinci-ve-egitim/

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.