23 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara14°C

ÖDÜL VERDİĞİMİZ ESERLER EDEBİYATIMIZI ZENGİNLEŞTİRİYOR

Türkiye Yazarlar Birliği tarafından bu yıl 38'ncisi verilen "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri" sahiplerini buldu.

Ödül verdiğimiz eserler edebiyatımızı zenginleştiriyor

01 Mayıs 2019 Çarşamba 15:59

Eser sahibi kahramanları selamlıyorum

27.4.2019 tarihinde Ankara’da gerçekleşen törende bir konuşma yapan TYB kurucu Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, “Bugünün kahramanlarını selamlamak istiyorum. Burada bulunuş sebebimiz, onların ortaya koyduğu eserlerdir ve yaşları ne olursa olsun her eser büyük emek mahsulü ve belki de nesillerin mirasının zihinlerimizde yeni bir şekil almasıdır. Bizden önce eser verenlerin bu dönemde yeniden bizim ağzımızdan dilimizden konuşması ile bugünün kahramanlarını hürmetle muhabbetle selamlıyorum.” dedi.

Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ödül değerlendirme işi zor ve zahmetli bir iş fakat yapılan bu işin zahmeti biz de böylece sizlerle paylaşmış oluyoruz. Şairlerimizin, hikâyecilerimizin, bilim adamlarımızın ve sanatçılarımızın çektikleri zahmeti biz de bu değerlendirme sırasında çekiyoruz adeta.”

Doğan, TYB’nin ödüllendirme geleneğini 1981'de başlattığını hatırlatarak, "Türkiye'de yeni bir darbenin olduğu, bir kesintinin yaşandığı yılda TYB bu değerlendirmeyi yapmaya başlamıştır. Diyebiliriz ki bu, kopuşa karşı bir tedbirdir." diye konuştu.

img_2386-002.jpg

TYB'nin eser sahiplerini ödüllendirme gereğinin önemine vurgu yapan Doğan şunları söyledi:

"Türkiye'nin edebiyat, kültür ve sanat hayatı 1980'lere kadar tek yönlü olarak çizilmiştir. Bazı kişiler, bazı görüş sahipleri ön plana çıkarılmış ve buna karşılık onlarla eş değer hatta onlardan daha önemli eserler ortaya koymuş birçok değer ise görmezden gelinmiştir. İçinde Necip Fazıl'dan, Sezai Karakoç'a ve Cemil Meriç'e kadar çok sayıda değerli isim vardır ki, bunlara ilk ödülü TYB vermiştir. Bu kişilerin ödüle ihtiyacı var mıdır? Aslında iki taraflı düşünmek lazım. Böyle bir değerlendirme yapmak onları topluma bir nevi yeniden sunuyoruz."

 

Müdahalelere rağmen edebiyatımız ayakta duruyor

Doğan,””Türkiye değerlerine müdahale edilmiş bir toplumdur. 20. yüzyılda alfabesi değiştirilmiş ve dil devrimine uğratılmış bir toplumdur. Bugün tüm bu müdahalelere rağmen Türkiye’ de edebiyatın güçlü bir şekilde ayakta durduğunu görüyoruz ve bu çok önemli bir durumdur. Bugün hâla çok önemli şairlerimiz, hikâyecilerimiz, fikir adamlarımız var bundan çok büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Her şeye rağmen hâla büyük eserler ortaya konuluyor.  Ödül verdiğimiz eserler bizi zenginleştiriyor.”

TYB Genel Başkanı Musa Kazım Arıcan da açılışta yaptığı konuşmada, "Türkiye Yazarlar Birliği Ödülleri"nin yerel yönetimlerle iş birliği ile kültür, fikir ve sanatın tabana yayılmasını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

img_2375.jpg

Kültür belediyeciliğinin görünür olmasını diliyoruz

Kültür ve sanat alanında bir çok kurumun üzerinde önemli bir mesuliyet olduğunu ifade eden Arıcan, "Artık günümüzde kültür belediyeciliğinin daha görünür, daha etkin kılınmasını arzu ediyoruz." ifadelerini kullandı.

TYB'nin faaliyetleriyle 40 yılı geride bıraktığını hatırlatan Arıcan, "Bu kolay bir süreç değil. TYB gibi bağımsız, sivil, kamu yararına faaliyet yürüten bir kuruluşun, Türkiye gibi çok zor süreçleri sürekli yaşayan bir ülkede ayakta kalarak sürdürmek kolay değil." diye konuştu.

 

Gençlere büyük önem veriyoruz

Arıcan, TYB'nin genç yazarlara da büyük önem verdiğine değinerek, şunları kaydetti: "Gençlerimize güveniyoruz. Zaman zaman gençlerimize yönelik umutsuz değerlendirmeler yapıldığını görüyoruz. Aslında bunlar doğru değil. Gençlerimiz aslında zamanında bizim de genç olduğumuz durumu yaşıyorlar. Onlar sadece kendilerine güvenilmesini istiyorlar. Onlara güvenip destek olduğumuzda da çok güzel faaliyetler ortaya koyuyorlar. Önümüzdeki hafta 3'üncü genç yazarlar kurultayını gerçekleştiriyoruz. Küçük bir eser de olsa mutlaka yayımı olan gençlerimiz arasından seçim yapıyoruz ama inanın seçmekte zorlanıyoruz. Çok yetenekli ve kabiliyetli gençlerimiz var. Önümüzdeki dönemde bunu uluslararası düzeye taşımak istiyoruz."

 

Çok kıymetli eserler yayınlanıyor

Değerlendirmeler sonucunda en iyi eserleri seçmeye çalıştıklarını belirten Arıcan, her yıl çok kıymetli eserlerle karşılaştıklarını ve karar vermekte zorlandıklarını dile getirerek, "Bu, Türkiye için çok sevindirici. Türkiye Yazarlar Birliği, bu kıymetli eserler arasında daha göze çarpanı, daha dikkat çekeni, mümkünse genç olanı, çok bilinmeyeni kamuoyuna tanıtıyor. O eserleri bilinir kılmaya, görünür kılmaya çalışıyoruz. Geriye dönüp baktığınızda, ülkemizin çok değerli hikayeci, romancı, şair ilk ödüllerini buradan almıştır" şeklinde konuştu.

Arıcan, değerlendirmeye alınabilmesi için eserin, o yıl içinde yayınlanmış ve ilk baskısı olması gerektiğini söyleyerek, eserin edebi boyutunun mutlaka olması gerektiğinin de altını çizdi.

Türkiye Yazarlar Birliğinin 2018 yılı "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" ödüllerine layık görülen isimler şöyle: Hikaye dalında "Düşünsene Hızır Bendim" kitabıyla Elif Genç, şiirde "Bir Japon Nasıl Ölür?" kitabıyla Ali Ayçil, romanda "Yakarım Gül Satanlar Bahçesini" romanıyla Mahmut Coşkun, denemede "Şairin Aynası" kitabıyla Mustafa Uçurum, fikirde "Modern Düşüncenin Bunalımı ve Doğu" eseriyle Cengiz Anık, araştırmada "Bir Vatandan Bir Vatana" kitabıyla Ömer Özcan, incelemede "Sürgün, İntihal ve İntihar" kitabıyla Selçuk Karakılıç, edebi tenkitte "Çağdaş Türk Şiirinde Modernizmin Araştırmaları" kitabıyla Mustafa Kurt.

Ayrıca, dilde "Kelime Dağarcığımızdan Etimoloji Araştırmaları" kitabıyla Osman Fikri Sertkaya, hatırada "Adını Sonra Koyarız" kitabıyla Necdet Subaşı, tercümede "T.S Eliot Bütün Şiirleri (1909-1962) kitabıyla Samet Köse, biyografide "Şerif Muhiddin Targan" kitabıyla Bilen Işıktaş, çocuk yayınlarında "Bilim Çocuk", basın röportaj alanında Tuba Kalkıç (Sabah Gazetesi), basın alanında TRT World Cemal Kaşıkçı olayı haberleri, dergi yayıncılığında "Mahalle Mektebi", halk kültüründe "Hazret-i Pir Şaban-ı Veli" kitabıyla Mustafa Tatçı, elektronik yayıncılıkta "fikriyat.com", Türk müziğinde "Aşk ve Teselli (Susmanın Müzikal Poetiği)" ile Selçuk Küpçük, şehir kitaplarında "Sinop Tarihi" ile İsmail Efe, televizyon belgeselde, Namibya Belgeseli, (TRT belgeseli), sinemada, "Bırakma Beni" ile Aida Begiç, televizyon kültür programında Diyanet TV'deki "Yazar Kafa", radyo programında "Türkü Muhabbeti" (TRT1 Ankara), Salih Turhan-Abuzer Akbıyık, kamu yayıncılığında Amasya Belediyesi Yayınları, yayıncılık özel ödülü "Cümle Yayınları".

 

                                                                                                              Mahmut Erdemir

img_2449.jpg img_2487.jpg img_2424.jpg img_2410.jpg img_2435.jpg img_2475.jpg img_2499.jpg img_2511.jpg img_2521.jpg img_2545.jpg img_2537.jpg img_2557.jpg img_2567.jpg img_2583.jpg img_2574.jpg img_2592.jpg 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.