04 Mayıs 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

OKUMADAN OKUMAYA FARK VAR! KALİTELİ OKUMA NEDİR?

Türkeğitimtv yazarı Prof. Dr. İsmail Aydoğan’a “Kaliteli Okuma”yı sorduk. Peki kaliteli okuma nedir, nasıl yapılır?

Okumadan Okumaya Fark Var! Kaliteli Okuma Nedir?

17 Nisan 2021 Cumartesi 12:08

İşte Cevabı:

-Okuma nedir? Kaliteli bir okuma nasıl yapılmalıdır?


Prof. Aydoğan: Okuma, insanın var olma nedenidir. Bu nedenle kendini var edene doğru yol almasıdır. Kur’an’ın “ikra” yla başlaması da yaratılan her şeyi Yaratanın istediği şekilde okumamız gerektiği olsa gerek. Bu nedenle her okuma ikra değildir, ama her ikra okumadır.

AMAÇLI OKUMA

Modern dünyanın okuma biçimi amaçsız bir okumadır. Önüne geleni okuma mantığı bile taşıdığı söylenebilir. Oysa okumayı öğrenme ile bir zanaatı öğrenme benzerdir. Çünkü okumanın da çıraklığı, kalfalığı ve ustalığı olur. Bu nedenle en iyi okuma biçimine sahip olmak için, bir ustaya (âlime) ihtiyaç vardır. Bu ustanın, âlimin dizinin dibinde yetişmelidir insan. Lakin dizinin dibinde oturacak ustalar artık yok ya da çok az. Bu nedenle şimdiki okumalara dikkat etmek gerek. Karanlık bir gecede bilmediğimiz bir memlekette geziyor hissiyle kitapları almak ve okumak gerek. Çünkü bu kitapların bize ne yapacağını bilmiyoruz. Kötü insanlar gibi kötü kitaplar da var çünkü.

Öte yandan amaçlarımızı ortaya koymak gerek. Amaçsızlık, avare dolaşmaya benzer. Avare insan, çevrenin güdümündedir. Gelene gidene bakar, oturur, kalkar, sıkılır, onu bunu izler vb. Amaçsız bir insanın okuması da böyledir; bir astronomi kitabı alır, 5-10 sayfa okur, bırakır, ardından tarih kitabı alır, ondan da 3-5 sayfa okur, sonra edebiyat, şiir… Bu okuma değildir, çünkü amaçsızdır, var edene doğru gitmez bu nedenle.

Devamı: https://turkegitimtv.com/okumadan-okumaya-fark-var-kaliteli-okuma-nedir/

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.