02 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara13°C

PROF. DR. AHMET YILDIRIM: HADİS İLMİNİN BÜYÜK KAYBI: PROF. DR. NURİ TUĞLU

Prof. Dr. Ahmet Yıldırım: Hadis İlminin Büyük Kaybı: Prof. Dr. Nuri Tuğlu

09 Eylül 2022 Cuma 10:45

Müminler için dirilişin adı ölüm,

En sevgiliye kavuşma günüdür ölüm,

Ölen bedenedir sanma ruhadır ölüm,

 

Sıladan geldik dünyaya dünya gurbettir,

Gurbetten tekrar sılaya dönüştür ölüm,

Hani doğarken ağlamıştık unuttun mu,

 

Sevgiliye vuslatın kapısıdır ölüm,

Dönüşü olmayan bir yola girdiysek,

Söyle gitmemenin sebebi nedir gülüm.

Krallar da köleler de çekip gittiler,

Peygamberler de Hakka doğru yürüdüler,

Bir kişi dahi geriye dönemediler,

Sen doğru yaşarsan gül bahçesidir ölüm,

İnsan geldik insan gidebilmektir ölüm. (Sinan Karakaş)

Yukarıdaki beyitler mü’min için ölümün ne olduğunu kısaca özetlemektedir. İnsan hayatında ölüm, hayatın bir gerçeğidir. Bizler de bu gerçekle bir gün mutlaka karşılaşacağız. Aslında her doğum aynı zamanda ölümün habercisidir. Bu yüzden hayatta olanın nefeslerini, ölümüne giden adımları olarak görmek gerekir. Diğer yandan ölüm,-eğer ona hazırsak– dünya mihnetinden kurtuluş, Yaradan’a kavuşma, vuslat yönü ile özlenen ve arzulanan şeydir.

Bu yazımızı yaklaşık bir buçuk ay önce (22 Temmuz 2022 Cuma günü) vefat eden kardeşimiz, dostumuz ve hocamız Prof. Dr. Nuri TUĞLU’yu hayırla yad etmeye vesile olması maksadıyla kaleme alıyoruz. Öncelikle Nuri TUĞLU kimdir? Sorusuna kısaca cevap arayacak olursak;

Prof. Dr. Nuri TUĞLU, 1968 yılında Sinop/Durağan’da doğdu. İlk ve orta öğretimini Durağan’da tamamladı. 1984 yılındı girdiği Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 1989 yılında mezun oldu. Fatsa, Ayancık ve Boyabat İmam-Hatip Liselerinde Meslek Dersleri öğretmeni olarak çalıştı. Akademik hayata 1996 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1996’da Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Abdullah Bin Yusuf Ez-Zeyla’î (Öl.762/1360) ve Nasbu’r-râye Adlı Eserindeki Hadisciliği adlı teziyle yüksek lisansını tamamladı. 2003 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Mâturidî Kelâm Ekolü Çerçevesinde Kelâmî Hadislerin Değerlendirilmesi adlı teziyle de doktorasını bitirdi. Yine 2003 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı’nda yardımcı doçent kadrosuna atandı. 2003-2004 yılında Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğretim üyesi olarak çalıştı. 2008 yılında doçent, 2014 yılında profesör oldu. 2015 yılında abilerinin vefatı üzerine ailesine sahip çıkmak ve başlarında bulunmak üzere emekli oldu. Ailesi Tekirdağ/Çorlu yaşıyordu. Emekli olmadan önce Tekirdağ ve yakınındaki İlahiyat Fakültelerine geçmeye çalıştı. Bir Profesör olarak talebi siyasi bağnazlık ve tarafgirlikten dolayı -ihtiyaç olmasına ve çokça uğraşmasına rağmen- kabul görmedi. Bunun üzerine mecburen emekli oldu. Bu durum merhum hocayı moral ve psikoloji olarak oldukça sarstı. Bu sıralar akciğer kanserine yakalandı. Ameliyat oldu. Ameliyattan sonra bir müddet iyileşti. Daha sonra tekrar hastalık nüksetti, fenalaştı akabinde 22 Temmuz 2022 Cuma günü rahmet-i Rahman’a kavuştu.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/hadis-ilminin-buyuk-kaybi-prof-dr-nuri-tuglu/

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.