05 Mayıs 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara15°C

PROF. DR. BAYRAM ALİ ÇETİNKAYA: ‘GÖRÜNMEYEN ÜNİVERSİTE’

Osmanlı münevverleri, âlimleri, mütefekkirleri ve ârifleri, hemen hemen tüm sahalarda meydana gelen çoklu meseleleri aşmanın ideali içinde, farklı çözüm yolları ve önerilerde bulundular.

Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya: ‘Görünmeyen Üniversite’

04 Ağustos 2020 Salı 13:49

Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç’un yüksek hikmet ve tefekküründen feyz alan Ersin Nazif Gürdoğan’ın ifadesiyle Türkiye’deki çağdaş yerli ve milli düşünce bir çınar gibidir. Bu çınarın kökleri Necip Fazıl ve Büyük Doğu, gövdesi Sezai Karakoç ve Diriliş ile Nurettin Topçu ve Hareket, dalları Yedi Güzel Adam ve Mavera’dan oluşur.

Çağdaş İslamcı ekollerin önemli bir ayağı olan Mavera dergisinin kurucu ve yazar kadrosu ‘yedi güzel adam’ içerisinden biri olan Ersin Nazif Gürdoğan ve onun klasikleşmiş eseri, Görünmeyen Üniversite geçmiş/kadim ile geleceği/atiyi buluşturması açısından önemlidir.

İlâhi kaynaktan damıtılan hakikat tohumlarını, bu ‘Edebiyatın 68 Kuşağı’nı yetiştiren ruh, görünmeyen üniversitelerin âlim, âkil ve âriflerinin nefesleriyle olgunluğa ulaştırır. (Ersin Nazif Gürdoğan, Görünmeyen Üniversite, İz Yay., 55)

Buhara’dan ve Bağdat’tan gelen irfan ışığı, kadim şehir Peygamber’in (s) müjdesi olan şehre, İstanbul’a düşer. Bu çekim gücü yüksek ışıkla beslenen Mehmed Zahid Kotku, Nakşilik yolunun son büyük temsilcilerinden birisidir. Kapısı ve sofrası herkese açık olan, Kotku, görünmeyen bir üniversite, görünen bir dergâhtır. Eflatun’un kurduğu salt aklın merkezi Akademi’yi, kalple buluşturmaya çalışan Mehmed Zahid Kotku, böylece Görünmeyen Akademi’nin varlığını bize gösterir.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/prof-dr-bayram-ali-cetinkaya/gorunmeyen-universite/haber-245172

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.