25 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara21°C

PROF. DR. HASAN ÇİÇEK: ŞEHİRLER, İNSANIN İNSANA DERMAN OLDUĞU MEKÂNLARDIR

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Çiçek, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından gerçekleştirilen “Şehir Okumaları” programına konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Hasan Çiçek: Şehirler, insanın insana derman olduğu mekânlardır

22 Ağustos 2020 Cumartesi 14:23

Konya, Malazgirt, Edirne, Bursa, İstanbul, Ankara, Erzurum, Kayseri, Şanlıurfa ve Tokat’ın ardından on ikincisi düzenlenen şehir okumalarının konuğu olan Hasan Çiçek; Van’ın tarihi, kültürü, coğrafyası ve sosyolojisi hakkında Mehmet Önder Karakaş’ın sorularını cevaplandırdı.

19.08.2020 tarihinde Türkiye Yazarlar Birliği'nin instagram hesabından canlı olarak yayınlanan söyleşide konuşan Çiçek, Van’ın en kadim şehirlerimizden biri olduğunu belirtti.

Van’ın doğunun incisi olarak kabul gördüğünü ifade eden Hasan Çiçek, şehrin on dokuz bin kilometrekarelik bir alanda bir milyon iki yüz bin nüfusa ve bin yedi yüz yirmi beş metre rakıma sahip olduğunu söyledi. Şehrin coğrafi konumu hakkında da çeşitli bilgiler veren Çiçek, Van’ın karasal iklimin görüldüğü şehirlerimizden biri olduğunun altını çizdi.

Van’ın adeta bir medeniyetler beşiği olduğunu belirten Hasan Çiçek, tarihi M.Ö. 4000’li yıllara giden şehrin; Asurlar, Urartular, Medler, Persler, Romalılar, Sasaniler, Safeviler gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını ifade etti.

Van Kalesi’nden Şamran Kanalı’na, Akdamar Kilisesi’nden Hüsrevpaşa Camii’ne kadar şehrin sahip olduğu pek çok somut kültürel mirastan bahseden Çiçek, Van’ın kendine has ev mimarisinin de altını çizdi.

Şehrin bir ruhu vardır ama kent bir ruhu yansıtmıyor

Şehir ve kent kavramları arasındaki fikirlerini beyan eden Hasan Çiçek, şehrin; kadim ve kültürel olanı dile getirdiğini, bir ruhu ve bir kimliği olduğunu, insanın doğasına uygun olanın korunması anlamına geldiğini söyledi. Kent kavramınınsa daha küresel, seküler ve modernist anlamlar barındırdığını belirtti.

Şehirlerin tarihlerinin devletlerin tarihinden daha eski olduğunun altını çizen Prof. Dr. Hasan Çiçek, Van’ın sosyolojisi, tarihi, ekonomisi ve tarihine dair Mehmet Önder Karakaş’ın sorduğu sorularını da cevaplandırdı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.