30 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

PROF. DR. KAR: TÜRKİYE’DE SALGIN EKONOMİSİ İYİ YÖNETİLİYOR

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, TYB Genel Başkan Yardımcısı Tarkan Zengin’in salgın sürecinde ekonomide yaşanan gelişmelere ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Prof. Dr. Kar: Türkiye’de salgın ekonomisi iyi yönetiliyor

27 Temmuz 2020 Pazartesi 13:48

Türkiye Yazarlar Birliği’nin youtube kanalı (youtube.com/turkiyeyazarlarbirligi)  üzerinden canlı olarak yayınlanan söyleşide konuşan Kar, tüm dünya ülkelerinde salgın döneminde ekonominin olumsuz etkilendiğini söyledi.

Modern dönemlerde dünya ekonomisinin ilk kez böyle bir krizle karşı karşıya kaldığını, ülkemizde ise daha önce 2009 krizi ve 1929 da yaşanan büyük buhranı hatırlatan Muhsin Kar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkeler ya da uluslararası sistemlerde zaman zaman krizler olabiliyor. Finansal krizleri düşünürsek örneğin daha çok güven eksikliğinden ya da yapısal reformların gecikmesinden sorunların birikmesinden bir kriz sürecine gidiş söz konusu olabiliyor. Orada da güven tazeleyici unsurlar dikkate alındığında veya yapısal reformlar yapılıp piyasaya güven verildiğinde olumsuz süreç bir şekilde atlatılabiliyor. Şimdi ise  salgın döneminde, sadece finansal piyasalarda güven sorununa değil sıradan insanın gündelik hayatına yani hane halkı dediğimiz insanların gündelik hayatından firmaların, devletin ve dış alemin ve bunların da karşılıklı etkileşiminden kaynaklanan çok boyutlu bir belirsizlik süreci oluyor.”

Sokağa çıkma yasağının olduğu dönemlerde insanların temel ihtiyaçlarının karşılandığı yerlerde çalışmaların devam ettiğini ancak  hizmet sektörünün nerdeyse tüm boyutlarıyla durduğunu belirten Kar, bu süreçte internet üzerinden alışverişin çok hızlı arttığını, harcamaların ise en çok gıda ürünlerinde olduğunu ifade etti.

İşletmelerin kapandığını ve  işsiz kalan insanların gelirlerindeki kayıplar nedeniyle talebin de tam anlamıyla oluşmasının engellediğinin altını çizen Prof. Dr. Muhsin Kar, “Dolayısıyla arz şoku oldu, üretim süreçleri tümüyle sekteye uğradı. Ham madde tedarikinden son tüketiciye kadar olan ürün yelpazesinde kesinti oldu. Dünya ülkeleri iki şoku birden yaşadı. Eski mekanik saatleri düşünürseniz, içerisinde  küçüklü büyüklü bir sürü çark vardır, işte ekonomide böyle bir şey. Birçok çark var, birçok alt sektör etkileşim halinde ama bunun küçük bir tanesi durduğunda da büyük bir tanesi durduğunda da sistem çökebiliyor. Yani saatteki bir dişlinin bozulmasında nasıl çalışmıyorsa salgın da bize üretim ve talep boyutunda sorunlar yaşattı.” diye konuştu.

Tüm dünya ülkelerini ekonomik anlamda da zorlayan salgın döneminde uluslararası iş birliği ve ortak dayanışma sağlanamadığını ifade eden Kar, her ülkenin kendi imkanları,  deneyimleri ve uyguladıkları iktisat politikalarıyla mümkün olduğunca süreci az hasarla atlatmaya çalıştığını belirtti.

Bir çok ülkede sosyal ve ekonomik krizlerin yaşandığı bu dönemde Türkiye’nin süreci çok iyi yönettiğini belirten Prof. Dr. Muhsin Kar sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başlatmış olduğu yardım kampanyası, kısa çalışma ödeneği, maddi durumu iyi olmayan vatandaşlarımızın için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sosyal destek kapsamındaki yardımları ve işletmelere KOSGEB üzerinden yapılan ciddi desteklerin her biri önemliydi. Dolayısıyla ülke olarak olabildiğince hafif atlatmaya çalıştık ama bu süreçte tüm ülkeler çok ciddi anlamda bir yükün altına girdiler.”

                                                                                     Mustafa Ekici- Mahmut Erdemir

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.