25 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara19°C

PROF. DR. ÖZCAN HIDIR: “ASIL HEDEF İSLÂM VE PEYGAMBERİMİZ”

Türkiye Yazarlar Birliği'nde Kültür Sohbetleri Tarkan Zengin'in yönetiminde çevrimiçi olarak devam ediyor.

Prof. Dr. Özcan Hıdır: “Asıl hedef İslâm ve Peygamberimiz”

12 Kasım 2020 Perşembe 17:26

11.11.2020 tarihinde gerçekleşen söyleşinin konuğu; İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Hıdır "Batıda Hz. Muhammed İmajı" konusunda açıklamalarda bulundu.

Birliğin youtube kanalı üzerinden canlı yayınlanan programda TYB Genel Başkan Yardımcısı Tarkan Zengin’in sorularını cevaplandıran Özcan Hıdır, bugün de bazı Avrupa ülkelerinde devam eden İslam’a, Peygamberimize ve Avrupa’da yaşayan Müslümanlara yönelik eleştiri ve saldırı yaklaşımlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Özcan Hıdır, 1998'de bulunduğu İngiltere'de, Hz. Muhammed ile ilgili çok sayıda oryantalist çalışma yapıldığını tespit ettiğini belirterek, 1999'da yayımladığı bir makaleyle başlayan "Batı'da Hz. Peygamber İmajı" konulu akademik çalışmalarının ilerleyen yıllarda da devam ettiğini kaydetti.

Kur'an-ı Kerim'e, İslam'ın temel kaynaklarına ve peygamberimize karşı, Batı'da bir algı oluşturma çabası bulunduğuna işaret eden Hıdır şunları aktardı:

İslam’a ve  peygamberimize olan sataşmalarda, hezeyanlarda kullanılan argümanlar var. Batı diyor ki; “biz de ifade özürlüğü var, konuşuyoruz.” Halbuki fikir ve ifade özgürlüğü aynı şey değil. Bütün bu tartışmalarda şu gerçeği çok net bir şekilde görüyoruz: Yahudi ve Hristiyanlar da din mensubu bunların dini hakları var. Aslında,  Müslümanların da bunların kullandığı hakları kullanması gerekir. Ama pratikte böyle olmuyor, Müslümanlar 11 Eylül saldırısından sonra asimilasyon ve güvenlik eksenli politikalara tabii tutuluyorlar. Buradan şunu anlıyoruz, dine inanalar açısından bir ayrımcılık söz konusu, neden böyle? Çünkü,  onların güçlü kurumları var. Müslümanların bu anlamda sıkıntıları var. Tabii ki batının tarihten gelen  bize bakış açılarını da unutmamak gerek.”

Batı'daki İslâm algısının olumlu yönde gelişmesi için özel stratejiler geliştirilmesi ve çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Hıdır, “Gönül ister ki; İslâm ülkeleri bir araya gelsin  bu konularda ortak bir karar ve tavır içine girsinler. Batılı İslâm karşıtı ülkelerin mallarına boykot uygulanacaksa ki uygulanmalı ve iş ciddi tutulmalıdır.” diye konuştu.  

Prof. Dr. Özcan Hıdır sözlerini şöyle sürdürdü: “Karamsar olmayalım, müspet düşünce de önemlidir. Şerlerden hayır çıktığına inanıyoruz. İslam’a ve Müslümanlara meydan okumalar, tartışmalar ve  bu krizlerin Müslümanların önüne büyük bir fırsat çıkardığını da unutmayalım. Nitekim 11 Eylülden sonra, bir paradoks gibi dursa da bu dönem sonrasında Avrupa ülkelerinde Kur'an-ı Kerim mealleri, Hazreti Peygamber ile ilgili kitaplar çok satanlar listesine girdi. Negatif olaylar insanları İslam'a ve Peygamberimizin hayatına yönlendirdi.”

Prof. Dr. Hıdır'ın "Batı'da Hz. Muhammed İmajı" adlı son kitabı İnsan Yayınları'ndan çıktı. Kitabın tanıtım metninde de şu ifadeler yer almaktadır:

“Batı’da Hz. Peygamber imajına dair çok sayıda literatür üretilmiştir. İslâm’ın doğuşu dönemindeki Kilise babaları, Latin kronikçileri, Ortaçağ, Reformasyon, Aydınlanma ve oryantalistik dönem ile  günümüzdeki Batılı İslam karşıtı yazarların çoğu, ilgili eserlerindeki şüphe, iddia ve iftiralarında daha ziyade Hz. Peygamber’i hedef almışlardır. Zira Hz. Peygamber’e yönelik şüphe, aynı zamanda O’nun peygamberliğine, getirdiği vahye ve bir bütün olarak İslam’a yönelecektir. Bu durum, Hz. Peygamber’in İslâm’daki merkezî rolünün, Kur’an ve Hz. Peygamber’in peygamberliğinin “iç içe” geçmişliğinin, “en güzel örnek (üsve-i hasene)” olarak O’nun Müslümanlar için öneminin Batı’da aslında iyi kavrandığını gösterir. Bu çalışma, İslâm’ın doğuşundan itibaren Batı’da Hz. Peygamber’e dair imge, imaj, iddia-iftira ve tipolojiler ile bunların sebeplerini ve kaynaklarını asırlara göre bir bütün olarak ele almakta, İslâm ve Hz. Peygamber karşıtlığında tarihin aslında modern versiyonlarıyla tekerrür etti(rildi)ğinin altını çizmekte, genelde negatif olan bu imajın izâlesi konusunda yapılabileceklere dair Müslümanlara bazı perspektifler sunmaktadır.”

Mahmut Erdemir

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.