05 Mayıs 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara12°C

RAHİM ER: İSTİKLÂL MARŞI

Türk Bayrağı ve İstiklâl Marşı, anayasa ile kayıt altına alınmışlardır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 3. Maddede "Türkiye Devleti’nin Bayrağı, şekli kanunda belirtilen beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı, İstiklal Marşı"dır, der…

Rahim Er: İSTİKLÂL MARŞI

11 Mart 2021 Perşembe 12:31

Şu anki yazı mevzumuzla alâkası olmasa bile şuna dikkat çekmeden geçemeyeceğiz:
3. Maddede "Türkiye Devleti" diye başladıktan sonra bu tarifler yapılmakta ve dilin Türkçe ve başkentin Ankara olduğuna işaret edilmektedir. Bize göre bu cümlenin kuruluşu doğrudur. Zira 1. Maddede yazılı olduğu gibi ‘‘Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir." Bilindiği gibi "cumhuriyet", devletin idare şeklinin adıdır. Bundan olmalı ki 1793’ten beri kullanılan Bayrak bu şekilde tarif edilmiş ve cumhuriyetten evvel kabul edilen Millî Marş da yine böylece kaleme alınmıştır…
Maarif Vekâleti, İstiklâl Harbi’nde Türk Ordusu’na mânevî destek için bir şiir müsabakası açtı. Yarışmaya 724 şair veya şiir iştirak etti. Ancak; Bakanlık, bunları millî marş olacak kıratta bulamadı. Mehmed Akif Bey, müsabakaya katılmamıştı. Yarışan şiirler maksada yetmeyince Maarif Vekili Hamdullah Subhi Bey, Mehmed Akif Bey’e giderek bu şiiri O’nun yazması için ikna etti. Şair, 5 Şubat 1921’de Tâceddin Dergâhı’na kapandı, 48 saatten az bir zaman zarfında beklenen veya aranan şiiri bitirdi…
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.