06 Mayıs 2024
  • İstanbul9°C
  • Ankara3°C

ŞİRİN: CAHİT ZARİFOĞLU ÇOCUKLUĞUNDAN ŞİİRİNE GİDECEK YOLLARI BİLEN BİR ŞAİRDİR

Çocuk Vakfı'nın kurucusu ve yazar Mustafa Ruhi Şirin, yakın arkadaşı Cahit Zarifoğlu için "Zarifoğlu ince yolculuklardan çocukluğuna ve çocukluğundan şiirine gidecek yolları bilen bir şairdir. Şiiri, çocukluk mevsimlerinin izlerini taşır" dedi.

Şirin: Cahit Zarifoğlu çocukluğundan şiirine gidecek yolları bilen bir şairdir

08 Haziran 2020 Pazartesi 11:23

İstanbul

Şair Cahit Zarifoğlu'nun ilk çocuk romanı "Serçekuş", 1983'te Akabe yayınlarından çıktı. Başarılı edebiyatçının kaleme aldığı "Yürekdede ile Padişah" adlı çocuk kitabı ise 1984'te Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülüne layık görüldü.

Çocuk Vakfı'nın kurucusu ve yazar Mustafa Ruhi Şirin, yakın arkadaşı olan Cahit Zarifoğlu'na ve onun eserlerine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

"Çocukluğun ve iç acının gövde olduğu bir şiirdir Cahit Zarifoğlu şiiri"

Soru: Cahit Zarifoğlu’nun vefatının üzerinden 33 yıl geçti. Zarifoğlu, yazdıklarıyla toplumun birçok kesimini etkilemiş, çoğu insanda iz bırakmış bir yazar. Yetişkin edebiyatının yanı sıra çocuk edebiyatıyla ilgili eserler veren Zarifoğlu'nun çocuklara bakan yönüne ilişkin neler söyleyebilirsiniz?

Mustafa Ruhi Şirin: "Cahit Zarifoğlu'nun şiiri ve edebiyatı, çocuk gövdeli şiirin ve edebiyatın uzağında değil. Zarifoğlu şiiri, acı, baba-oğul çatışması, aşk, metafizik ve çocuk gövdeli bir şiirdir. Modern Türk şiiri içinde, çocukluğun ve iç acının gövde olduğu bir şiirdir Cahit Zarifoğlu şiiri. 'İşaret Çocukları' ile oluşmaya başlayan bu şiir, baba-oğul çatışmasının sona erdiği 'Korku ve Yakarış' ile 'Ağaçkakanlar'da acılardan uzaklaşır ve sonra, Zarifoğlu'ndan, 'Bolluk ve genişlik, derinlik denizine kapılanır çocuk.'

Zarifoğlu son döneminde, 'Başka bir kalbe başlıyor denizin çocukları' dizesiyle işaretini verdiği gibi, şiirini de edebiyatını da çocuğa açar yeniden. 'Gülücük'te, 'Ağaç Okul'da olduğu gibi, 'Serçekuş', 'Ağaçkakanlar', 'Küçük Şehzade', 'Katıraslan', 'Motorlu Kuş', 'Yürekdede' kitaplarında, 'Dinç bakan bir çocuktur,' Zarifoğlu. Buna karşın, çocukların da okuduğu bu kitaplarda, 'Acılarıma da kardeş olur musun?' diye seslenir çocuğa. Zarifoğlu'na göre, çocuk havadan anlar. Kendi söylemiyle vurgulamak gerekirse, çocuk kitabı yazmayı, 'çocuk safiyetini giyinmek' olarak ifade ediyor.

Devamı: https://www.aa.com.tr/tr/kultur-sanat/cocuk-vakfinin-kurucusu-sirin-cahit-zarifoglu-cocuklugundan-siirine-gidecek-yollari-bilen-bir-sairdir/1867530

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.