06 Mayıs 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara13°C

SON ENDÜLÜS HALİFESİNİN ŞAİRE KIZI: VELLÂDE

Son Emevi Halifesi III. Muhammed el-Müstekfî’nin kızı olması hasebiyle siyasi açıdan oldukça çalkantılı bir süreçte dünyaya gelmiş ve yetişmiş Vellâde. İyi bir şaire, edibe, müzisyen, dil uzmanı ve ilmiyle birikimiyle kendi döneminde öne çıkan bir isim.

Son Endülüs halifesinin şaire kızı: Vellâde

23 Kasım 2018 Cuma 12:40

Haçlı zihniyetinin yaptığı yağma ve talanlar sebebiyle Endülüs’teki 8 asırlık İslam mirası neredeyse kayıplara karıştı. Bugün yapılan her araştırmayla birlikte Müslümanların bölgedeki birikimine dair yeni şeyler öğreniyoruz. Endülüs kadınlarının tarihi de bu alanlardan biri.

Fatma Merve Çınar’ın Derin Tarih dergisinin Kasım 2015’te yayınlanan Endülüs özel sayısı için kaleme aldığı yazı, Endülüs tarihindeki önemli kadınlara, kadınların toplumdaki yerine ve rollerine odaklanıyor. “Astronomdan Gramer Uzmanına, Doktordan Kâtibe Endülüslü Kadınlar” başlığını taşıyan makaleden Endülüs’teki kadınların, İslam dünyasının geneline kıyasla, daha rahat şartlarda yaşadıkları anlaşılıyor. Buna göre Endülüslü kadınlar erkeklerin düzenlediği edebi toplantılara katılabilir, kendi adlarına medrese açıp öğrenci yetiştirebilir ve erkek talebelere hocalık yapabilirlerdi. Yine ihtiyaçları olduğunda uzman oldukları alanlarda mesleklerini icra edebiliyorlardı.

Fatma Merve Çınar’ın verdiği bilgilere göre Endülüs tarihinde üst tabakaya mensup hukukçu, âlime, şaire, tıp sahasında uzman olan yaklaşık 200 kadar kadının biyografisine tabakat kitaplarından ulaşmak mümkün. Yazının devamında, tabakat kitaplarındaki bilgilerden hareketle, farklı meslek dallarında ve alanlarda öne çıkan Endülüslü kadınlara örnekler verilmiş.

Sarayın kâtibi bir kadındı

Mesela Sultan II. Hakem dönemde sarayda onun kâtipliğini Lübne adında bir hanım yapmış. Kendisi aynı zamanda bir şair. Lübne’nin dilbilimci ve iyi bir hattat olduğunu da öğreniyoruz yazıdan. Ayrıca Endülüs’te kadınların kâtiplik yapması oldukça yaygın bir durummuş.

Ümmü’l-Amr binti’l-Mervan da Muvahhidler döneminde (1147-1238) saraydaki kadın ve çocukların bakımını üstlenmiş, tıp alanında uzmanlaşmış bir hanım. Yine kaynaklarda ismi zikredilmeyen Levşe kadısının eşi de hukuk alanında kendisinden övgüyle bahsedilen şahsiyetlerden biri. Bu alanda o kadar iyiymiş ki, halkın onun hakkında “Keşke kocasının yerine o kadı olsaydı” dediği kaynaklara geçmiş.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/son-endulus-halifesinin-saire-kizi-vellde-h31555.html

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.