09 Mayıs 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara23°C

"SPOR DİLİ" TÜRKÇE ŞÛRASI SONUÇ RAPORU

Türkiye Yazarlar Birliği, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, Yunus Emre Enstitüsü ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ile müştereken dilimizin dünü, bugünü ve yarınının konuşulduğu bir Türkçe Şûrası düzenledi.

"Spor Dili" Türkçe Şûrası Sonuç Raporu

02 Nisan 2022 Cumartesi 11:28

26-27 Kasım 2021 günleri yapılan Şûra'ya, dilciler, edebiyatçılar, ilim ve fikir adamları ile hukuk, tıp, eğitim, spor gibi alanlardan konuyla ilgili çalışmaları olanlar katıldı. Şûra'da müzakere edilen başlıklarla ilgili kapsamlı bir rapor hazırlanarak kamuoyuna açıklandı. Bu raporu bölüm bölüm sunuyoruz.

12.Spor Dili

Sporla ilişkili söz varlığı (terim, deyim, vb.) Türkiye Türkçesinde gözden kaçan leksik ve semantik gelişmelere yol açmaktadır. Sporun çeşitli dallarındaki terimlerin veya birtakım sözlerin günlük dile ve yazı diline geçişleri son yıllarda yaygınlık kazanmıştır. Alıntı kelime, aşırıya kaçmadıkça dilin bir ihtiyacıdır ve alıntılardan yararlanmak bir bakıma yeni karşılaşılan kavramları karşılama, dile kelime kazandırma yoludur. Türkiye Türkçesi de alıntılardan sıklıkla yararlanmıştır. Alıntıların dilimize girmesinin birçok sebebi bulunmakla birlikte, başka milletlerle girişilen kültür alışverişi ve medeniyet dairesinin değişmesi başlıca etkenlerdir. Bilhassa Cumhuriyet’le birlikte, geçmiştekine göre Batı kültürüyle daha sıkı temasa geçilmiş ve “medeniyet dairesi değiştirme” bir devlet politikası olarak benimsenmiştir. Bundan dolayıdır ki Türkiye Türkleri, lehçelerinde, zamanla Batı dillerinden gelen pek çok kelimeyle karşı karşıya kalmışlardır. Türkiye Türkçesi günümüzde de pek çok alıntıyla dolmaktadır. Bunda medyanın da mühim rolü olduğunu belirtmek gerekir. Bu cümleden olmak üzere spordan kaynaklanan ve birçoğu alıntı olan bir söz varlığı da Türkiye Türkçesinde her geçen gün çoğalmakta, bununla da kalmayarak bazıları anlam genişlemeleriyle dile iyice yerleşmektedir.

12-010.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.