03 Mayıs 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara19°C

TÜRK DÜNYASI ŞİİR GÜLDESTESİ 5

Şiir Güldestesi 5, güldeste dizisinin beşincisi. Kitap Uluslararası şiir şölenlerinin altıncısını, Kırım'da gerçekleştirilen şölenin detaylarını ve şairlerini ihtiva ediyor.

Türk Dünyası Şiir Güldestesi 5

11 Haziran 2022 Cumartesi 10:00

Şiir Güldestesi 5, güldeste dizisinin beşincisi. Kitap Uluslararası şiir şölenlerinin altıncısını, Kırım'da gerçekleştirilen şölenin detaylarını ve şairlerini ihtiva ediyor. 11-13 Kasım 2005 tarihinde Kırım'da gerçekleştirilen şölenin açış konuşmaları, şairler ve şiirleri, ve şölenden görüntüleri de ihtiva eden kitap 272 sayfalık bir hacme sahip. 

İbrahim Ulvi Yavuz'un yayına hazırladığı kitap, 2006 yılında basılmış ve kendisinin sunuş yazısında belirttiği gibi "dili bir gönlü bir yüzü aşkın şairin katıldığı şölen şiir tadında bir hatıra bırakmış. 

Şölen büyük ödülleri, Ahmet Yesevi, Gazi Bora Giray Han ve Abdülhak Hamit Tarhan adına, Türkiye'den Cahit Koytak'a, Tataristan'dan Filorya Müsliova'ya ve Çuvaşistan'dan İlya İvanov'a verilmiş.

Genel Başkan olarak açış konuşması yapan Yakup Deliömeroğlu'nun metninde yer alan ifadeler, türkçenin şiir dili olduğunun hatırlatılmasını sağlamış: "Türkçe şiir dilidir. Bizim medeniyetimiz ve kültürümüz de şiir medeniyetidir. Bu yüzden Türkçenin uluslararası şiir şölenleri kültür ve medeniyetimizin sağlam kavrayışlarla yeni ufuklara yönelmesinde büyük hizmetleri olacak şairlerimizi bir araya getirerek önemli bir umudu canlı tutmaya gayret ediyoruz." 

Kırım Yazarlar Birliği reisi Şakir Selim yaptığı açış konuşmasında birbirinden zorla ayrılan halklar olarak bir araya gelmenin öneminden bahsetmiş. Kırım Devlet Mühendislik Üniversitesi Rektörü Fevzi Yakubev bu şölen ile öğrencilerin de zihinlerinin türk ikliminin ırmaklarına açılacağını belirtmiş. 

Şölene katılan şairler ve ülkeleri ise şu şekildedir:

Şaban Abak, Ali Akbaş, İsa Abdurrahman (Kırım), Seyran Ali (Kırım), Rüstem Ali (Kırım), Hasan Akçay, Sabri İbrahim Alagöz (Bulgaristan), Güner Akmolla (Romanya), Usman Azim (Özbekistan), İdris Asanin (Kıırm), Kemal Bayatlı, Osman Baymak (Kosova), Zeynel Beksaç (Kosava)  Kamil Eşfak Berki, Erdem Beyazıt, Refat Çaylak (Kırım), İbrahim Demirci, İhsan Deniz, Askar Duisenbi (Kazakistan), Ömer Erdem, Celal Fedai, Rıza Fazıl (Kırım), Vasi Filioğlu (Gagauz), Filize Hakimova (Tataristan), Altınbek İsmailov (Kırgızistan), İlya İvanov (Çuvaşistan), Bahattin Karakoç, Cevdet Karal,Turan Koç, Cahit Koytak, Rasim Karaca (Azerbaycan), Maria Karyagina (Çuvaşistan), Tahir Kerimov (Kırım), Hicabi Kırlangıç, Ayşe Kokiyeva (Kırım), Ahmet Kot, Şemsettin Kuzeci, Mehmet Kurtoğlu, Zakir Kurtnezir (Kırım), , Mehmet Atilla Maraş,, Metin Önal Mengüşoğlu,Bilal Mambet (Kıırm), Ahmet Mercan, Firuze Müslimova (Tataristan), Mehmet Ocaktan, Ahmet Oğuz, CErsin Özarslan, Osman Özbahçe, Mustafa Özçelik, Yaaşr Bedri Özdemir, Lütfi Şehsuvaroğlu, Ayşe Sevim, Seyran Süleyman, Bekaris Şoybekov (Kazakistan), Samed Şükür (Kırım), Aziz Şakir Taş (Bulgaristan), Liubov Tanasoğlu (Moldova), Nusret Umerov (Kırım) Ali Uğur, A. Ali Ural, Hayriye Ünal, Ablaziz Veliyev (Kırım), Cem Yavuz, Ekber Koşalı (Azerbaycan), Şirin Zaferyıldızı (KKTC)

D. Mehmet Doğan ise "Tarihin Şiiri, Şiirin Tarihi" başlıklı metninde şiir şölenlerinin tarihini de aktarmış.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.