20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara22°C

TÜRKÇE ÖĞRENEN YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLERE KATILIM BELGELERİ VERİLDİ

Türkiye Yazarlar Birliği’nin 5 Kasım 2018 tarihinde başlattığı “Uluslararası Öğrencilere Türkçe Öğretimi” projesi başarı ile tamamlandı.

Türkçe Öğrenen Yabancı Uyruklu Öğrencilere Katılım Belgeleri verildi

23 Ekim 2020 Cuma 10:35

Kolombiya, Sırbistan, Filistin, Yemen, Ürdün, Suriye, Kenya, Cezayir, Gana, Kazakistan, Gürcistan, Pakistan gibi ülkelerden gelip Türkiye’de yüksek lisans ve doktora yapan 29 öğrenci Türkiye Yazarlar Birliği çatısı altında 2 yıl boyunca Türkçe öğrendi.

Programı tamamlayan öğrencilerin katılım belgelerini TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve Genel Sekreter Doç. Dr. Muhammed Enes Kala birlikte verdiler.

22.10.2020 tarihinde TYB Genel Merkezinde yabancı öğrencilerle bir araya gelen Genel Başkan Arıcan yaptığı konuşmada, “TYB, bir çok kurumda yapılmayan bir şeyi yaptı. Yabancı uyruklu öğrencilere iki yıldır Türkçe metin yazarlığı seminerleri verdi. Biz, sadece Türkçeyi öğretmek yetmez diye düşünüyoruz. Yüksek öğretim amaçlı ülkemize gelenler, Türkçeyi bir şekilde öğreniyor ama Türkçe bir metin ile duygularını yazabilmesi çok daha özel bir şeydir." diye konuştu.

Uygulamalı metin yazma, bu metinler üzerinde değerlendirme ve yorumlamaya dayalı eğitime yabancı uyruklu öğrencilerin büyük ilgi gösterdiğini belirten Başkan Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Uluslararası Öğrencilere Türkçe Öğretimi” projesini başarı ile tamamladık. Projeyi başından itibaren takip ederek büyük bir sabırla dersleri anlatan, okuma, konuşma, dinleme ve yazma becerilerinin öğrencilere kazandırılmasında gayret gösteren  Büşra Konaktaş’a, TYB’deki eğitime büyük bir sabır ve inançla gelen yabancı uyruklu öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum.”

Katılım belgesini alan yabancı uyruklu öğrencilerden üçü de yaptıkları konuşmalarda duygularını şöyle dile getirdiler:

Alihan Zhamalov: Her millete özgü özellikleri Türkçe konuşarak öğrendik

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Psikoloji alanında yüksek lisans yapan öğrencimiz Alihan Zhamalov “Uluslararası Öğrencilere Türkçe Öğretimi” projesi hakkında şunu söyledi: “Genç Kahve’de dersler esnasında ilk zamanlarda çay ve Türk Kahvesi içerken ileriki günlerde Yemen, Gürcü, Ürdün Kahvesi’nin tadına baktık. Ramazan aylarında İslâm ülkelerinde Ramazan’ın nasıl geçtiği hakkında bilgi sahibi olduk. Gayrimüslim arkadaşlarımız ile de Ramazan sofralarında bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadık. Böylece her millete özgü özellikleri Türkçe konuşarak öğrenmemiz kolaylaştı.”

Nasir Javed: TYB'de Türkçe Öğrendim

ODTÜ’de doktora öğrencisi olan Nasir Javed “Dört yıl önce Pakistan’dan Türkiye’ye geldim. Üniversite’de herkes İngilizce konuştuğu için Türkçe öğrenmeye ihtiyaç duymadım. Daha sonra Türkiye Yazarlar Birliği’ndeki bu projeyi duydum. Derse ODTÜ’de doktora yapan 3 arkadaşımla birlikte gittiğimizde hiç Türkçe bilmiyorduk. 1 yıl içinde bize Türkçeyi öğreten Türkiye Yazarlar birliğine minnettarız, dedi.”

Damir Spahic: Derslere severek katıldım

Ülkesine dönen Gazi Üniversitesinde yüksek lisans öğrencisi olan Sırbistanlı Damir Spahic ise duygularını şöyle dile getirdi: “Hocam pazar günü geliyor, uyandığımda içimdeki his beni akşamki derse götürüyor ama Belgrad’da olduğumu hemen anlıyorum. Genç Kahve’de Derslere severek katıldım, geçirdiğimiz değerli zamanlarımızı burada herkese anlatıyorum.”

te4.jpgte3.jpgte2.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.