29 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara24°C

TÜRKÇE’NİN 10. ULUSLARARASI ŞİİR ŞÖLENİ’NE TÜRKİYE’DEN KATILACAK ŞAİRLER BELLİ OLDU

İlki 1992 yılında Bursa ve Konya’da yapılan şiir şölenlerinin onuncusu Cumhurbaşkanlığının himayelerinde, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te gerçekleştirilecek.

Türkçe’nin 10. Uluslararası Şiir Şöleni’ne Türkiye’den katılacak şairler belli oldu

Türkçe'nin 10. Uluslararası Şiir Şöleni Kırgızistan'ın Başkenti Bişkek'te 29 Mayıs Çarşamba günü başlıyor. 10. Şiir Şöleni, beş yıl önce kaybettiğimiz ünlü Kırgız yazarı Cengiz Aytmatov’un hatırasına ithaf edildi. Şiir Şölenine Batıda Hollanda’dan doğuda Yakutistan’a kadar çok sayıda ülke ve bölgeden şairler katılıyor.

Şölen, Türkiye Yazarlar Birliği’nin öncülüğünde, Kırgızistan Yazarlar Birliği ve Manas Üniversitesi’nin işbirliği ile düzenleniyor. Şölene Türkiye,  Kırgızistan, Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, KKTC, İran, Bulgaristan, Kosova, Makedonya, Moldova (Gagavuzyeri), Karaçay-Balkar, Altay, Kırım, Irak, Yunanistan (Batı Trakya), Çuvaşistan,  Tataristan, Başkurdistan, Yakutistan, Tuva, Moğolistan, Almanya ve Hollanda’dan şairler ve yazarlar katılacak.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin düzenlediği Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenlerinin ilki, 1992 yılında Bursa ve Konya’da yapılmıştı.

Geçen yirmi yıl içinde, Almatı (Kazakistan), Aşgabat (Türkmenistan), Girne (Kıbrıs), Strazburg (Fransa), Akmescid (Kırım-Ukrayna), Üsküp (Makedonya), Bakü (Azerbaycan) ve son olarak Prizren (Kosova)’da yapılan şölenler, Türk Dünyasında dünyayı dolaşan süreklileşmiş tek edebi faaliyet olarak biliniyor.

Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan, şiir şölenlerinin gelenekleşmesinin öncelikle, yaygın bir coğrafyada farklı lehçelerde zengin bir şiir varlığı ortaya koyan Türk dilli toplulukların ortak bir dil ve edebiyat zemini oluşturmalarına hizmet ettiğini söyledi.

D. Mehmet Doğan, İki yılda bir yapılan bu şölenlerin Türkçenin coğrafi dağılımı ve tarihi macerasını yansıtır şekilde farklı ülkelerde ve şehirlerde yapıldığını dile getirerek 10. Şiir Şöleninin Bişkek’te yapılacağını ve şiirimizin başkentinin bu sene Bişkek olduğunu dile getirdi.

10. şölende Manas, Yusuf Has Hacib ve Namık Kemal adına büyük ödüller verilecek. Şölen boyunca konferanslar, konserler yanında şiir atölyelerinde şairler, şiirle ilgili çeşitli konularda görüşlerini ortaya koyacak.

Türkiye şölene kalabalık bir şair, yazar, ilim adamı ve gazeteci topluluğu ile katılıyor. Türkiye heyeti 28 Mayıs’ta İstanbul’dan hareket edecek.

Genel Başkan İbrahim Ulvi Yavuz Şiir şölenine Türkiye’den katılacak şairlerin TYB şubelerinin tekliflerinin Şölen Daimi Heyeti bünyesinde oluşturulan bir seçici kurul tarafından değerlendirilmesi sonucu kesinleştiğini belirtti.

Şölene, farklı anlayıştan şairlerin katılmasına dikkat edildi. Daha önceki şölenlere sıklıkla katılmış olanlar yerine, yeni isimlerin davet edilmesine öncelik verildi. Türkiye’nin her bölgesinden şairin katılması için gayret gösterildi. Davetli listesinde bulunan fakat mazereti olanların yerine, yedekteki isimler çağrıldı.

Bişkek’te yapılacak Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni’ne Türkiye’den katılacak şairlerin kesinleşmiş listesi şöyle:

 

A.Vahap Akbaş

Adem Turan

Ali Ayçil

Cafer Turaç

Celal Fedai

Fatma Şengil Süzer

Halil İbrahim Özdemir

Hicabi Kırlangıç

Hüseyin Akın

İhsan Deniz

İsmail Göktürk

Mehmet Ali Köseoğlu

Mehmet Aycı

Nazım Payam

Osman Özbahçe

S.Ahmet Kaya

Şahan Çoker

Şeref Akbaba

Vural Kaya

Yahya Demeli

Yunus Emre Altuntaş

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.