25 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara19°C

TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ, İSTİKLÂL MARŞI’NIN YÜZÜNCÜ YILINI KUTLAMAYA HAZIRLANIYOR!

2021 İstiklâl Marşı Yılı olmalı!

Türkiye Yazarlar Birliği, İstiklâl Marşı’nın yüzüncü yılını kutlamaya hazırlanıyor!

22 Aralık 2020 Salı 14:00

. 2021’in “İstiklâl Marşı yılı” olması teklif edildi.

. Milli Mutabakat metnimiz ve onun şairi unutturulmayacak.

. İstiklâl Marşı ve İstiklâl Savaşı bütünlüğü vurgulanacak.

Ülkemizin ve halkımızın varlık zeminini oluşturan değerlerin, kimlik yapıcı aidiyet unsurlarının hatırlanması, yuvarlak yıldönümleri vesilesiyle geniş kitlelere ulaşan kapsayıcı çalışmaların yapılması büyük bir önem taşımaktadır. Böyle yıldönümleri “fırsat eğitimi” diyebileceğimiz geniş kitleleri bilgilendirecek ve halkımızı şuurlandıracak bir şekilde zengin ve yaygın faaliyetlerle değerlendirilmelidir.

2021, İstiklâl Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından millî marş olarak kabulünün 100. yıldönümüdür. 12 Mart 1921'de TBMM tarafından kabul edilen İstiklâl Marşı, en önemli kimlik yapıcı unsurlarımızdandır ve gerçek anlamda bir “millî mutabakat metni”dir.

100 yıldır, ezberleyerek okuduğumuz, bayrağımız gibi büyük temsil değeri olan temel bir metnin bu vesileyle heyecanla hatırlanması, aynı zamanda büyük ve mücadeleli tarihimizin öğrenilmesi açısından da önem taşımaktadır.

İstiklâl Marşı'nın kabulünün 100. yılı, İstiklâl Marşı şairi Mehmed Âkif'in vefatının 85. yıldönümü ile birleşmektedir. Her bakımdan örnek bir şahsiyet olan Mehmed Âkif’in vefatının 85. Yılı dolayısıyla 2021 ocak ayında başlayıp 27 Aralık'a kadar sürecek, etkili ve kalıcı faaliyetler yapılması için Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mehmed Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi uzun süredir devam eden hazırlıklarını tamamladı.

İlk faaliyet Kastamonu’da

Kutlamaların ilk faaliyeti, 19 Kasım’da Mehmed Âkif’in Kastamonu’da Nasrullah Camii’ndeki vaazının yıldönümünde yapılacak. Bilindiği gibi Mehmed Âkif’in Nasrullah kürsüsündeki vaazı, döneminde büyük yankılar yapmış, on binlerce basılarak bütün ülkeye yayılmış, bütün cami kürsülerinden cemaate okunmuştur. Cami ile cepheyi birleştiren muhtevası ile Nasrullah Vaazı Millî Mücadele’nin temel metinlerinden biridir. Türkiye’ye emperyalistlerin dayattığı Sevr’in nasıl bir şey olduğunu en açık şekilde anlatan Mehmed Âkif, ne yapılması gerektiğini de göstermiştir: “Sevr paçavrasını yırtmak!”

Sivil toplum kuruluşları ile işbirliği

İstiklâl Marşı’nın 100. Yıl kutlamalarında Türkiye Yazarlar Birliği bütün gönüllü kuruluşlarla, dernek, vakıf, sendikalarla iş birliği içinde olacak. Böylece kutlamaların geniş halk kitlelerine yayılması için çalışılacak.

Bilhassa salgın dolayısıyla kültürel faaliyetlerin askıya alındığı bir dönemden sonra, o günün şartlarının gerektirdiği şekilde büyük ve güçlü etki uyandıracak çalışmalar, faaliyetler ve yayınlar yapmak, eğitim öğretim çağındaki çocuklarımız ve gençlerimizle birlikte bütün milletimizin heyecanlarını tazelemek açısından büyük önem taşımaktadır.

2021 İstiklâl Marşı yılı ilan edilmeli

Bu maksatla 2021 yılının bütün Türkiye’de ve yurt dışında faaliyet gösteren kuruluşlarımızın bulunduğu ülkelerde “İstiklâl Marşı Yılı” ilan edilmesi ve böylece resmî programlarla birlikte gönüllü kuruluşların programlarının da en üst seviyede gerçekleştirilmesinine çalışılacaktır.

TYB’den basın açıklaması:

Basın yayın kuruluşlarının bu önemli konuya dikkatlerini çekmek için. Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan ve Mehmed Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi D. Mehmet Doğan, ortak bir açıklama yayınladılar.

Açıklama’da yıl içinde yapılacak faaliyetlerle ilgili bazı başlıklara da yer verildi:

100. Yılında İstiklâl Marşı Mehmed Âkif Bilgi Şöleni

Mehmed Âkif ve İstiklâl Marşı dizi konferansları

Gençlik İstiklâl Marşı ve Mehmed Âkif/Dizi paneller

Medeniyet tasavvuru ve Mehmed Âkif panelleri.

Mehmet Âkif’in okuduğu ve görev yaptığı öğretim kurumlarında anma programları.

Yaşadığı, vazifeli olarak bulunduğu şehirlerde anma programları: İstanbul, Ankara, Balıkesir, Burdur, Konya, Eskişehir, Dinar, Antalya, Afyon, Edirne, Antakya, Kastamonu, Medine, Berlin, Kahire…

TBMM’de özel oturum, konferans, panel, sempozyum, sergi.

Yayın faaliyetleri

Safahat’ın tam metin ve bugün kolay anlaşılmasını sağlayacak açıklamalı bir baskısı,

Gençlerin ilgisini çekecek şekilde düzenlenmiş resimli “Genç safahat”.

İstiklâl Marşı’nın yazıldığı Taceddin Dergâhı ile kapsamlı bir kitap.

İstiklâl Marşı hat tablosu

Yarışmalar:

İstiklâl Marşı konulu kompozisyon yarışması. (Lise öğrencileri arasında)

İstiklâl Marşı konulu resim yarışması. (Lise öğrencileri arasında)

İstiklâl Marşını güzel okuma yarışmaları.

Safahat okumaları başlıyor!

Mehmed Âkif’in 7. ciltlik şiir külliyatı Safahat, bugün geniş kesimlerin kolaylıkla anlayabileceği bir metin olmaktan çıkmıştır. Onun kolayca anlaşılan kısımları yanında, dildeki değişmeden ötürü zor anlaşılan bölümleri de vardır. Diğer bir zorluk da, Safahat’ın fikrî bir eser olması dolayısıyla, ancak düşünce arkaplanı bilinerek ve sözkonusu ettiği hususlardan haberdar olunarak kavranabilmesidir.

TYB, Daha önce iki dönem halinde Ankara’da “Safahat dersleri”ni başlatmış, Anadolu’nun bazı şehirlerinde de gruplar halinde Safahat okunmuştur. Bu defa, en az on üniversite şehrinde Safahat okuma grupları oluşturulacaktır. 

istiklal-marsi_998858.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.