04 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara11°C

TYB AKADEMİ’NİN “KAFKASYA” AĞIRLIKLI SAYISI ÇIKTI

TYB Akademi’nin 32. Sayısı “Kafkasya” teması ile çıktı.

TYB Akademi’nin “Kafkasya” ağırlıklı sayısı çıktı

27 Mayıs 2021 Perşembe 16:02

Dokuz akademik makaleden oluşan dergimizin “Kafkasya” sayısında, tarih boyunca birçok milleti misafir eden ve stratejik konumu sebebiyle sürekli çatışma alanı haline gelen bölge, farklı yönleriyle ele alındı.

İlk makalede güncel olması sebebiyle Kafkasya’nın çatışma alanlarından biri olan Karabağ sorununa yer verilmiştir. Azerbaycanlı akademisyen Doç. Dr. Beşir Mustafayev tarafından kaleme alınan makalede Karabağ sorununun oluşum süreci değerlendirilmiş, II. Karabağ savaşında bir millet iki devlet olan Azerbaycan ve Türkiye’nin birlikte mücadelesine vurgu yapılmış ve bölgede konumunu korumaya çalışan Rusya’nın politik yaklaşımları detaylı bir şekilde ele alınmıştır. 

İkinci makalede Kafkasya tarihinin önemli bir kısmını teşkil eden Hazar hakimiyetine değinilmiştir. Hazar Devletinin bölgede oluşumu, daha sonra hakimiyetinin zayıflamasının sebepleri ve bölgede Hazarlardan geriye kalanlar üzerinde durulan bu çalışma Doç. Dr. Telli Korkmaz tarafından kaleme alınmıştır. 

XVIII. Yüzyıl Kafkasya tarihinden bir kesit sunan üçüncü makalede İran’da ortaya çıkan ve Safevi hanedanına son veren Afşarlı Nadir Şah’ın Dağıstan’a yaptığı sefer konu edilmektedir. Nadir Şah ve Kafkasya halkları ile ilgili önemli bilgilerin yer aldığı bu makale, Farsça yazma eserler üzerinde çalışan Azerbaycanlı tarihçi Doç. Dr. Rana Memmedova tarafından hazırlanmıştır. 

Dağıstanlı tarihçi Patimat Alibekova’nın İngilizce olarak hazırladığı dördüncü makalede ise Avarların yaşadığı Khunzakh (Hunza) bölgesindeki özel kütüphanelerde tespit edilen Arapça el yazmalar hakkında bilgiler verilmiştir. 

Kafkasya’nın yakın dönem tarihinde müstesna yeri olan İmam Şamil’in hac yolculuğunun anlatıldığı beşinci makale, yine Dağıstanlı tarihçi Prof. Dr. Hacı Murad Donogo tarafından Rusça olarak kaleme alınmıştır. 

Derginin Dr. İlknur Beyaz Özbey tarafından hazırlanan altıncı makalesinde Gürcü Müslümanların sorunlarına değinilirken, Doç. Dr. Yegane Çağlayan ve Erhan Çağlayan tarafından hazırlanan yedinci çalışmada ise Abbasi Hilafetinin ticari ilişkilerinde Güney Kafkasya şehirlerinin rolü üzerinde durulmuştur. 

Dr. Aydan Ener Su tarafından hazırlanan sekizinci makalede ise Çerkezlerin ilk kadın yazarı Hayriye Melek Hunç’un eserlerindeki Kafkasya anlatımlarına yer verilmiştir. 

Muhtevasında Türkçe, İngilizce, Rusça ve Azerbaycan Türkçesi’nde makalelerin bulunduğu bu sayının editörlüğünü Doç. Dr. Telli Korkmaz hanımefendi yaptı. 

TYB Akademi’nin 33. sayısı ise Prof. Dr. Ali Uzay Peker’in editörlüğünde “Mimarlıkta Yerellik ve Bölgeselcilik” ağırlıklı olacak. 

Temin için:
 
Dergi, Türkiye Yazarlar Birliği’nin Sümer 1. Cad. 11/5 Kızılay / Ankara adresinden de temin edilebilir.
Tlf: (0312) 232 05 71 - 72 www.tybkakademi.com - tybakademi@gmail.com
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.