06 Mayıs 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara16°C

TYB İZMİR ŞUBE BAŞKANI ERTEKİN: “GAZİ UMUR BEY BÖLGENİN YÜZ AKIDIR”

TYB İzmir Şube Başkanı Ertekin: “Gazi Umur Bey Bölgenin Yüz Akıdır”

26 Nisan 2024 Cuma 10:02

Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şube Başkanı A.Levent Ertekin Tire’nin Öğretmen Melahat Aksoy Sosyal Bilimler Lisesi ile Belgin Atila Çalllıoğlu Fen liselerinde verdiği konferansta bölgenin unutulan kahramanı Aydınoğlu Beyi Gazi Umur’un bölgenin kahramanı olduğunu söyledi.

Ertekin, Tire’nin Öğretmen Melahat Aksoy Sosyal Bilimler Lisesi ile Belgin Atila Çalllıoğlu Fen liselerindeki konferanslarında Tire ilçesinin tarihteki konumuna örnekler verdi. Aydınoğlu beyliğinde başkent olmuş, şehzadeler şehrinin yeterince bölgede öne çıkartılmadığına temas ederek “ Beş bin yıllık tarihi bir geçmişe sahip olan Tire tarihinde şehzadeler şehri olduğu gibi yine Aydınoğlu beyliğine de on dört yıl başkentlik yapmış bir şehrimizdir. Bu topraklar ve bu coğrafyada yaşamak bir ayrıcalıktır. Bölgenin yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden biri de Aydınoğlu Beylerinden Gazi Umur Beydir. Dokuz yaşında babasıyla birlikte İzmir fethine çıkan Umur Bey 17 yaşında İzmir Beyi, 19 yaşında da babasının daha önce alamadığı liman kalesini de alarak İzmir’in fethine son noktayı koymuştur” dedi.

adsiz2-002.png

Osmanlı tarihinin gölgesinde kalan Aydınoğlu beyliğinin aslında bunun hak etmediğine de temas eden Ertekin son yazdığı Gazi Umur Bey belgesel romanına da atıfta bulunarak “ Türk tarihinde gemileri karadan yürüten kahraman olan Gazi Umur bey bu muhteşem olayı Fatih’ten tam 115 yıl önce gerçekleştirmiş ona ilham olmuş bir tarihi şahsiyettir. Biz bu olayı Düstürname-i Enveriye isimli dünyada biri Paris kütüphanesinde diğer nüshası İzmir Milli Kütüphanesinde bulunan ve dönemi anlatan kitaptan öğreniyoruz. Ama ne gariptir ki tarihçilerimiz Fatihi öne çıkartmak için bu ayrıntıyı görmezden geliyorlar. Hâlbuki Aydınoğlu beyliği daha Osmanlı Söğüt ve Domaniç’teyken ve denizi tanımaz, bilmezlerken 350 parça donanmaya sahip bölgenin önemli bir gücüydü.” şeklinde konuştu.

Konferansın sonunda Öğretmen Melahat Aksoy Sosyal Bilimler Lisesi müdürü Ufuk Çobanoğlu Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi başkanı A. Levent Ertekin öğrencilerin sorularının cevapladıktan sonra bölge tarihini anlatan Gazi Umur Bey belgesel tarihi romanı ile yine Milli mücadeleyi anlatan Gökçen Efe romanlarını imzalayarak öğrencilerle kitaplar üzerine sohbet etti.

adsiz-1-001.png

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.