19 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara22°C

TYB KİTAPLARI 18: 1996 YILI KÜLTÜR SANAT YILLIĞI

Türkiye Yazarlar Birliği’nin 1984'ten itibaren düzenli olarak yayınladığı; kütüphaneleri zenginleştiren “Türkiye Kültür Sanat Yıllıkları”, “Türkiye'nin tek süreli yıllığı” olma özelliğini taşıyor.

TYB Kitapları 18: 1996 yılı Kültür Sanat Yıllığı

08 Ekim 2020 Perşembe 14:04

Yakın tarihimizde yaşanan kültür, sanat, edebiyat, dış politika, eğitim başta olmak üzere hayatın tüm alanlarındaki gelişmeler konusunda toplumsal hafızayı canlı tutan yıllıkların her sayısı bir başucu kitabı özelliği taşıyor.

Bu özelliği, zamanın TYB Genel Başkanı D. Mehmet Doğan “1996 yılı Kültür Sanat Yıllığı” nın sunuş yazısında şöyle belirtiyor:

“Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı elbette hemen ulaşılabilecek güncel sonuçlara varmak için yayınlanmıyor. Bu yayın, genel okuyucu kitlesini doğrudan –hatta hiçbir şekilde- ilgilendirmiyor. Daha derinde, günlük iletişim araçlarının magazin sürükleyiciliğine alışmış olanların dışında seçkin bir kesimin ilgilerine sesleniyor. Hatta öncelik geleceğin araştırmacılarına her zaman başvura bilecekleri bir başlangıç eseri miras bırakmak noktasında yoğunlaşıyor. Bu elbette günlük heyecanlarla altına girilemeyecek ağırlıkta bir yüktür. Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı’nın elimizdekiyle 14 cilt teşkil eden külliyatı karşısında heyecan duyanlar, ekseriya onun devam ettirilmesi hususunda aynı hissiyata sahip olamıyorlar ne yazık ki!”

1996 Yıllığını ilginç kılan özelliklerinden biri de, iki sunuş yazısının olması. D. Mehmet Doğan yazısında bunun nedenini şöyle açıklıyor:

“Türkiye Yazarlar Birliği’nin yöneticilik sorumluluğunu bir nöbetçi yazar gibi, uzun süre bu çerçevede yüklendim. Bu emaneti her an devredecek şekilde hazır bekledim. Bu arada yapılması gerekenleri mümkün olduğu kadar geniş bir katılımla, danışarak, gönülleri  bir arada bulundurarak yapmaya gayret ettim. Muvaffak olmak için değil, vazife addettiğim işleri yapmak ve camiaca müşterek olan sorumluluğumuzu yerine getirmek için çalıştım. Şimdi kamu adına bir vazife ve sorumluluk üstlenmiş bulunuyorum. Bu sebeple uzun süre hizmet ettiğim yuvaya zorunlu bir veda mecburiyeti ile karşı karşıyayım. Türkiye Yazarlar Birliği’nde uzun sürmüş nöbetimin sorumluluklarını hiçbir zaman unutmadan veda ederken, aslında merhaba diyorum. Emaneti ve nöbeti çok değerli bir arkadaşım Lütfi Şehsuvaroğlu’na devrederken Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı’nın da aynı çerçevede devam edeceğine inanıyorum.”

Doğan’ın, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na seçilmesi nedeniyle 5.3.1996 tarihinden itibaren TYB Genel Başkan Yardımcısı  Lütfi Şehsuvaroğlu Yönetim Kurulu Kararı ile genel başkan olarak göreve başlıyor. Şehsuvaroğlu, yıllığın ikinci sunuş yazısında, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da yıllığın yayın hayatına devam edeceğini belirtiyor.

610 sayfalık yıllık; Ekonomi, Toplum ve Siyaset, İslam Dünyası, Dinî Hayat, Kültür Hayatımız, Dilimiz, Deneme- Tenkit- İnceleme, Eğitim, Şiir, Hikâye, Roman, Seyirlik Sanatlar, Çocuk Edebiyatı,Musiki, Plastik Sanatlar ve Mimari, Mizah-Karikatür, Radyo-Televizyon, Sinema, Basın, Dergiler, Yayın Hayatı, Nesillerin Mirası, Halk Bilimi, Spor, Olaylar-Kayıplar-Kuruluşlar-Ödüller bölümlerinden müteşekkil.

1996 yıllığında da yine güçlü kalemler var. Bölümler ve hazırlayıcıları:

Ekonomi, Toplum, Siyasi Hayat: Dr. Lütfi Şehsuvaroğlu, Yard. Doç. Dr. Kadir Arıcı, Ayşe Pakdil. İslam Dünyası: Doç. Dr. Azmi Özcan, Erol Cihangir.  Dini Hayat: Sedat Şensoy. Kültür Hayatımız: Ersin Özarslan, Şener Öztop, Mehmet Barlas. Dış Politika: Doç. Dr. Ümit Özdağ. Dilimiz: Doç. Dr. Muhammet Yelten, Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, Prof. Dr. Efrasiyap Gemalmaz, Yard. Doç. Dr. Fatma Özkan, Ahmet Cemal. Deneme-Tenkit-İnceleme: Dr. Sabahattin Çağın, Mustafa Kutlu, Ömer Lekesiz. Şiir: Mehmet Can Doğan, Mehmet Aycı, M. Emin Alper, İdris Aydın, Fatma Çağdaş, İbrahim Demirci, Ali Günvar, Oğuz Karaburgu, Ergeş Uçkun, Etem Yalın, Ali Emre, Ali Yıldızeli. Hikaye: Mehmet Törenek, Melek Paşalı, Sevinç Çokum. Roman: Dr. Ayşegül Celepoğlu. Çocuk Edebiyatı: Yard. Doç. Dr. Zeki Gürel, Mehmet Aycı. Mûsıkî: Doç. Dr. Salih Akkaş, Yard. Doç. Dr. İsmet Doğan, Doç. Dr. M. Cihat Çam, A. Turan Alkan. Plastik Sanatlar ve Mimari: Prog. Dr. Nihat Boydaş, Prof. Dr. Turgut Cansever, Fatma Demircioğlu. Mizah-Karikatür: Yard. Doç. Hakan Poyraz, Selahattin Duman, İlhami Yalınkılıç. Halk Bilimi: Ahmet Şenol. Radyo Televizyon: M. Nadir Önay, M. ÇEtin Baydar, M. Naci Özer. Sinema: Dr. Mustafa Çetin. Basın: Ahmet Bıyık, Nezih Demirkent. Dergiler: Laika Funda Şenol, Mustafa Korkut, Levent Cantek. Yayın Dünyası: Ahmet Vural. Eğitim: Yard. Doç. Dr. İrfarn Doğan, İlhami Fındıkçı, Ali Rıza Kardüz. Nesillerin Mirası: Metin Özarslan.

Spor: Ö. Lütfi Mete. Olaylar, Kuruluşlar, Ödüller, Kayıplar, Yıldönümleri: Cumali Ünaldi Hasannebioğlu, Âtıf Dedebey.

Mahmut Erdemir

 

Okumak için: https://kitap.tyb.org.tr/kitap/1996.pdf

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.