20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara22°C

TYB KİTAPLARI 2 : 15. HİCRÎ ASIRDA İSLÂM

Türkiye Yazarlar Birliği, 29 Mayıs 1982'de Ankara’da önemli bir toplantı gerçekleştiriyor. Programın konusu: “15. Hicrî Asırda İslâm.”

TYB Kitapları 2 : 15. Hicrî Asırda İslâm

13 Nisan 2020 Pazartesi 14:01

Büyük ilgi gören Hicrî 15. Asrı kutlama toplantısında sunulan bildiriler, kitap olarak 1983 yılında basılıyor.

Kitap, programın akış metni ile başlıyor. TYB Genel Başkanı D. Mehmet Doğan’ın açılış konuşması, toplantıya gönderilen kutlama mesajları ve bildiriler ile devam ediyor. Eser, Türkçe olarak tamamını ve Arapça ve İngilizce özetlerini içeriyor. Her bölüm katılımcıların özgeçmişleri ile açılıyor ve her bölümün başında hat sanatının örnekleri sayfaları süslüyor.

38 yıl önce zamanın aydınları ve mütefekkirleri tarafından İslam’ın meseleleri ve çözüm önerilerini ihtiva eden bildiri ve değerlendirmeleri bugün dahi araştırmacılara kaynak gösterilebilecek nitelikte.

Kitapta yer alan isimler ve bildiri başlıkları: Süleyman Hayri Bolay, Yabancılaşma Karşısında İslâm, D. Mehmet Doğan15. Asırda Yazarın Sorumluluğu, Ahmet Tabakoğlu, Hz. Peygamberin Hadislerinde İktisadi Mesele; Şerafeddin Gölcük, Kur'ân'da Hicret,  Erol Güngör, Türkiye'de Gelişen Tasavvuf Hareketi Üzerine Müşahade ve Yorumlar, Ahmet Gürtaş, 15. Hicrî Yüzyılda Türkiye'de Din Eğitiminin Durumu ve Geleceği Hakkında Düşünceler,  Mehmet S. Hatipoğlu, Oriantalizmin Temelleri; Ahmet Kabaklı, Ahmet Cevdet Paşa: Hicret, ve Mustafa Kara, Tasavvuf Tarihinde Hicretin Yeri ve Tasavvuf Eğitiminde Seyahatin Değeri. 

Yazarlar Birliği'nin 1983 yılında basılan bu ikinci kitabı, İslam dünyasının meselelerine ışık tutmaya çalıştığı için ama asıl bugün dahi konuşulan meselelere değindiği için önemlidir diyebiliriz. 

Kitabı okumak için: https://kitap.tyb.org.tr/kitap/15hicri.pdf

6592.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.