02 Mayıs 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara17°C

TYB KİTAPLARI 28: KÜLTÜR VE SANAT YILLIĞI 2005

Türkiye Yazarlar Birliği'nin yirmi sekizinci kitabı 2005 yılı Kültür Sanat Yıllığı, yıllık geleneğinin on sekizincisi....

TYB Kitapları 28: Kültür ve Sanat Yıllığı 2005

24 Ağustos 2016 Çarşamba 15:20

Yıllık, Ekonomi, Toplum ve Siyaset, İslam Dünyası, Türk Dünyası, Dinî Hayat, Kültür Hayatımız, Dilimiz, Deneme- Tenkit- İnceleme, Eğitim, Tiyatro, Şiir, Hikâye, Roman,  Çocuk Edebiyatı, Müzik, Yayın Dünyası, Dergiler, Radyo-Televizyon, Sinema, Nesillerin Mirası, Kadın ve Aile, Folklor, Çalışma Hayatı, Olaylar-Ödüller-Kayıplar bölümlerinden müteşekkil. 

Kültür sanat yıllığı, hazırladığı bölümlerle, roman, hikâye, şiir, basın ve yayın, dergiler, sinema gibi alanlarda o yıl için yapılan çalışmaların hem bir tasnifini ve dökümünü hem de bir değerlendirmesini içeriyor. Siyasi, toplumsal ve ekonomik değerlendirmelerle diğer kültür-sanat alanındaki değerlendirmeleri içeren yıllıklar kültür alanında meydana gelen şeylerin geleceğe bir değerlendirmesini bırakmak amacını taşıyor. 

Bu amaçla hazırlanan yıllığın sunuşu yazan dönemin TYB başkanı Yakup Deliömeroğlu 'yıllıktaki bölümleri yazanların herhangi bir baskı ya da yönlendirme olmaksızın kendi bakış açıları ile yazıyor olmalarının önemli olduğunu' söylemiş. Seneler içerisinde farklı farklı isimlerin farklı bölümler dahlinde yıllıkta yer almış olmaları da bunun göstergesi olarak sunulabilir gibi. 

Yayınlayanın Yakup Deliömeroğlu, yayına hazırlayanların İbrahim Ulvi Yavuz ve Rıfkı Kaymaz olduğu 2005 yıllığı 448 sayfalık hacme sahip. 

Şiir bölümünü kaleme alan Celal Fedai, 'geçen yılın şiiri var mı', 'her biri daha önceki yılların da şiir sayılmaz mı' diyerek, şairlerin ve şiirin gelişimine dair fikirlerini belirtmiş ve sonra 2004 yılının şiir açısından değerlendirmesini sunmuş. 

Hikaye bölümünü yazan Hüseyin Su, öyküde köşe taşlarındaki isimlerin hep öyküsüne sanatı, tarihi ve kültürü yediren insanlar olduğunu söyleyerek, kaybolmaya yüz tutmuş bu özelliklerin son yıllarda tekrar kazanıldığını anlatarak, 2004 yılı öyküsünü değerlendirmiş. 

Çocuk Edebiyatı bölümünü yazan Salih Zengin, çocuk edebiyatında asıl sorunun klavuz kaptan eksikliği olduğunu söylemiş. 2004 yılı itibariyle çoğalan çocuk kitaplarının nitelik yönünden ziyade niceliksel olarak rekabet içinde olduklarını aktarmış. 

Olaylar-Ödüller-Kayıplar bölümünü kaleme alan İbrahim Ulvi Yavuz, 2004 senesi itibari ile ay ay ülkede ve dünyada meydana gelen siyasi ve kültürel önemli olayları ve vefatları sıralamış.

Abdullah Kılıç'ın "Yaprak Dökümü" olarak adlandırdığı 2004 müziğini ise aşağıya aktarıyoruz:

tarama0178.jpgtarama0179.jpgtarama0180.jpgtarama0181.jpg

tarama0182.jpgtarama0183.jpgtarama0184.jpg

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.