28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

TYB SAKARYA'DAN 17 AĞUSTOS BELGESELİ SÖYLEŞİSİ VE GÖSTERİMİ

TYB Sakarya Şubesi Depremzede yönetmen Ihsan Kaya ile hazırladığı belgeseli üzerine söyleşi ve gösterim düzenledi.

TYB Sakarya'dan 17 Ağustos Belgeseli Söyleşisi ve Gösterimi

17 Ağustos 2020 Pazartesi 15:00

Depremde anne ve babasını yitiren, henüz 17 aylık bebekken 9 saat sonra enkazdan kurtarılan, teyzesi ve eniştesi tarafından büyütülen 22 yaşındaki genç yönetmen Ihsan Kaya'nın hazırladığı '17 Ağustos 1999; Yüzyılın En Uzun Gecesi' belgesi söyleşisinin açılışını yapan TYB Sakarya Şubesi Başkanı Hasan Sağlam 'şube olarak salgına ve her engele rağmen ayda iki etkinlik yapmayı sürdürüyoruz. Bu akşam anlamlı bir belgesel ve Söyleşi ile karşınızdayız. Bu vesile ile 17 Ağustos depreminde hayatını kaybeden insanlarımıza Allah'tan rahmet, Ihsan Kaya gibi acılı kardeşlerimize de sabırlar diliyor, depremi unutturmayıcı ve deprem bilincini geliştirici bu belgesel için de genç yönetmenimizi kutluyorum' dedi.
 
Yazar Fahri Tuna'nın yönettiği söyleşide soruları cevaplayan yönetmen Ihsan Kaya, 'amacım acıları tazelemek degil. Ben üç agbimle birlikte yetim ve öksüz büyüdüm. Depremin üzerinden 21 sene geçti. Bakıyorum ki yine benzer hatalar yapılıyor. 17 Ağustos depremi ve sonrasında bizim yaşadığımız acıları başkaları da yaşamasın, başka çocuklar da bizim gibi yetim ve öksüz kalmasın diye, bu konuda bir bilinç ve farkındalık oluşturmak için bu belgeseli hazırladım. 45 saniyelik depremi, 45 kişiyle görüşerek 45 dakika süreli olarak hazırladım. Eski rektörden dönemin toki başkanına, inşaat mühendislerinden mimarlara, depremde enkazdan çıkartılanlardan şair ve yazarlara, karikatüristlerden fotoğraf sanatçılarına... ve sokak röportajlarına kadar, çok farkli kesimlerin bilgi ve görüşlerine başvurdum. Sanıyorum çok kuşatıcı bir belgesel oldu. Şahsen ben amacına ulaştım. Belgeselin amacına ulaşması ise biraz zaman alabilir' dedi.
 
Bazı kişi ve kurumların kendisine kucak açtığından söz eden yönetmen Ihsan Kaya, 'görüşleriyle belgeselime katkı yapan 45 konuşmacıya, Satso başkanı Akgün  Altuğ'a, şair iş insani Iffet Hacıeyüpoğlu'na, işletmeci Fatma Aygün Kahya'ya, rahmetli babamın arkadaşı yazar Fahri Tuna amcama, gazeteci Yalçın Akaltın büyüğüme bu vesile ile çok teşekkür ediyorum' dedi.
 
Söyleşi sonrası program Adapazarı Sait Tanış Kültür Merkezi bahçesinde otuz kadar izleyicinin izlediği belgesel gösterimi ile sona erdi.
 
Genc yönetmenin hazırladığı deprem belgeselinin kamuoyu tarafından büyük ilgi görmesi beklenirken belgeselin ihsan Kaya adlı youtube kanalında izlenebileceği öğrenildi.
f9512994-d83d-4fed-add2-1a7262bd9552.jpg54a9574a-faf1-4f51-a567-7e5d78351400.jpg
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.