26 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara23°C

TYB'NİN İLK KİTABI: “HİCRÎ 15. ASIRDA İSLÂM" TOPLANTISININ TEBLİĞ ÖZETLERİ

TYB Yayınları bir kütüphaneyi dolduracak sayıya ulaştı ve erişime açıldı

TYB'nin İlk Kitabı: “Hicrî 15. Asırda İslâm" toplantısının tebliğ özetleri

10 Nisan 2020 Cuma 11:28

Geçmişte olduğu gibi günümüzde de kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin toplum yararına gerçekleştirdikleri  konferans, panel ve bilgi şöleni  gibi sözlü faaliyetler yazılı hale getirilerek geleceğe de taşınıyorsa daha bir değer kazanıyor.

Söz değerli. Hele bunu bilim adamları, yazarlar, mütefekkirler söylüyorsa daha da değerli. Ama; sözün, duygu ve düşüncelerin kalıcılığını da sağlayan yazıdır.

İşte, Türkiye Yazarlar Birliği kurulduğu 1978 yılından bu yana yurt içinde ve yurt dışında; bilgi şöleni, kongre, anma, sempozyum, panel, şûra, kültür gezileri adı altında gerçekleştirdiği kültür, sanat, edebiyat etkinliklerini imkânlar dahilinde büyük bir bölümünü kitaplaştırdı.

Bilginin üretilmesi kadar, saklanması, yayılması, yarınlara taşınması da önemli. Okuyan, araştıran, merak eden, ilgi duyan herkesin yararlanabileceği, zihin dünyasını zenginleştirecek TYB'nin ciddi ve köklü bu eserleri artık bir kütüphaneyi dolduracak sayıya ulaştı.

Şimdiye kadar büyük bir itina ile korunmuş bu yayınların her biri kendi içinde ayrı bir değer ve ayrı bir zenginlik.

Mesela, Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezince 2006-2016 arasında 9 bilgi şöleni düzenlendi. Bu toplantıların metinleri kitap olarak 9 cilt olarak yayınladı. Böylece Mehmet Âkif’le ilgili en geniş külliyat kütüphanelerimize kazandırılmış oldu.

Şehir Tarihi Yazarları Kongreleri, Ahlâk Şuraları, Tarihi Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şölenleri, Genç Yazarlar Kurultayları, Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenleri, Korsan Yayınla Mücadele Çalıştayları, büyük emekler verilerek hazırlanan yıllıklar, her sayısı önemli bir konuya ayrılan TYB Akademi ve diğerleri…

Akademisyenlere, araştırmacılara ve konuya meraklı olanlara kaynak niteliği taşıyan tüm bu eserler, birçok meselenin dünü ve bugününü tartışmakla kalmayıp çözüm önerilerine de yer verdiğinden toplumsal hafızanın da oluşmasına katkı sağlıyor.

Bilgi teknolojilerindeki gelişim ve internetin yaygınlaşmasıyla artık bilgiye bir tuşa basarak ulaşılabiliyor. Türkiye Yazarlar Birliği de Türkiye'nin en saygın yayınevlerinden biri olan TYB Yayınları’ndan çıkan birçok yayınını TYB Kitap sitesinde elektronik ortama taşıdı.

Yıllarca önce basılan ve tükenen yayınlar tekrar basılamıyor ne yazık ki. Ancak okuyucuların yararlanması için; elektronik ortamda olmayan az sayıda eserlerin elektronik ortama taşıma çalışmaları da hızla devam ediyor.

Bugünden itibaren TYB’nin ilk yayınlarından başlayarak kütüphane dolusu eserlerini tanıtacağız. Tanıtım metninde elektronik ortama aktarılanların elektronik adresini de yayınlayacağız.

İlk Kitap: “Hicrî 15. Asırda İslâm" toplantısının tebliğ özetleri

Türkiye Yazarlar Birliği’nin 29 Mayıs 1982 tarihinde, İslâm’ın 15. Asrını kutlamak için düzenlediği programda sunulan tebliğlerin özeti bu eserde yer alıyor.

İlk yayın olan kitapçıkta tebliğ özetleri ve özgeçmişleri yer alan isimleri şöyle sıralayabiliriz: Süleyman Hayri Bolay, Ahmet Tabakoğlu, D. Mehmet Doğan, Şerafeddin Gölcük, Erol Güngör, Ahmet Gürtaş, Mehmet S. Hatipoğlu, Ahmet Kabaklı ve Mustafa Kara.

Eserdeki tebliğ özetleri, tam metin olarak daha sonra Türkçe, İnglizce ve Arapça olarak basıldı.

6587.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.