07 Mayıs 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara18°C

VİLÂDET-İ NEBEVİYYE’NİN 1450. YILI

Zâik Efendi’nin kızı da babasının izinden gitmektedir. (ö. 1902) Önce Mısır’lı Nazlı Hanım’ın daha sonra Yusuf Kâmil Paşa’nın hanımı meşhur Zeynep Hanım’ın[9] yazı işlerine baktı.

Vilâdet-i Nebeviyye’nin 1450. Yılı

18 Ekim 2021 Pazartesi 13:44

Kâtip Hanım lakabı bu görevi sebebiyledir.  Uzun yıllar bu konakta dinî-edebî sohbetler yapılmıştır. Bu sohbetlerin düzenli ve kaliteli olarak devam etmesinde Şerife Hanım’ın katkıları olmuştur. Uzun yıllar İstanbul’da yaşamış,  Bursa’da vefat etmiş, dergâhın haziresine defnedilmiştir.

Baba Kız Na’at Söylüyor

Adına ister İslâmî Türk Edebiyatı, ister Dinî Tasavvufî Türk Edebiyatı densin bizim edebiyatımızın temel iki konusu Allah (cc) ve Muhammed’dir.(sa)  Şairlerin divanlarında gazeller çoğunlukta ise de  gelenek şudur: Divanlar , tevhid ve münacaat, yani Allah ile ilgili mısralarla  başlar,  na’at  ve kasideler yani  Peygamber ile ilgili beytlerle  devam eder.

Şairlerin,  Hz. Peygamber ile ilgili duygu ve düşüncelerini ihtiva eden na’atler ,  onun arkadaşları; Hassân b. Sâbit, Ka’b b. Mâlik, Ka’b b. Züheyr  ve Abdullah b. Revahâ’dan beri   edebiyat tarihimizi süslemektedir.[1]  Bu manzumeler mûsikî tarihimizin de olmazsa olmaz aslî unsurlarından biridir. Bugün ilâhî ve kaside olarak dinlediğimiz bir çok beste “Ya Resûlellâh” feryâdlarıyla sonlanmaktadır.

Devamı: https://www.insaniyet.net/viladet-i-nebeviyyenin-1450-yili/

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.