09 Mayıs 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara25°C

“YAKIN DÖNEM DEPREM TARİHİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZİ YENİDEN KURMAK”

Türkiye Yazarlar Birliği deprem bölgesinden gelen akademisyen ve bilim adamlarının da katılımıyla düzenlediği “Dünden Bugüne Türkiye'de Depremler ve Şehirlerimizin Yeniden Kurulması" konulu paneli kitap olarak yayımladı.

“Yakın Dönem Deprem Tarihimiz ve Şehirlerimizi Yeniden Kurmak”

06 Şubat 2024 Salı 12:03

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye ve Adana’da etkili olan deprem sonrasında yapılan panel büyük ilgi görmüştü.

Türkiye Yazarlar Birliği Yayınları Toplantı Metinleri serisinden  “Yakın Dönem Deprem Tarihimiz Ve Şehirlerimizi Yeniden Kurmak” adıyla çıkan eseri TYB Genel Başkan yardımcısı Doç. Dr. Muhammet Enes Kala yayına hazırladı.

-Devlet ve millet olarak yeniden gönüllerimizi, zihinlerimizi ve şehirlerimizi inşa, imar ve ihya faaliyetine girişeceğiz

Kala, eserin ön sözünde şu ifadelere yer veriyor:

“Cenazelerimizi defnedip, yasımızı tutacağız, içimizde hep bir hüzün olacak ancak şehirlerimizdeki ve gönüllerimizdeki enkazları kaldıracağız, kaldırmalıyız. Ardından topyekûn devlet ve millet olarak yeniden gönüllerimizi, zihinlerimizi ve şehirlerimizi inşa, imar ve ihya faaliyetine girişeceğiz. Bu süreçte kısa, orta ve uzun vade eylem planlarını derhal hazırlamalı ve uygulamaya koymalıyız.

Sahada milletin devletiyle el ele gönül gönüle birlikte samimiyetle ve canhıraş şekilde mücadele etmesi hepimize umut aşıladı. En az enkazlar arasında verilen mücadele kadar belki de dezenformasyonlarla da baş edilmeye çalışıldı. Şimdi yaralarımızı sarma vakti. Bu noktada her ferde, her kurum ve kuruluşumuza çok büyük görevler düşüyor. Yol uzun. Bu yolda her samimi çaba çok kıymetli.”

65 sahifelik eserde yer alan değerlendirmeler ve yazarları; D. Mehmet Doğan: Cumhuriyet Depremleri!, Musa Kazım Arıcan: Depremin Öznesi ve Nesnesi İnsan, Mehmet Sılay: Asrın Felaketi, Mahmut Özbay: Deprem ve Ülkemizin Yapıtaşları, Mustafa Orçan: Hayatımızın Parçası Olarak Deprem, Ramazan Yelken: Depremde Temel Afet Yönetimi Konusunda Sahadan Gözlemlerim ve Önerilerim ve  Sabahattin Aykaç: Yıkımın Nedeni ve Paydaşları.,

“Depremin zararlarını en aza indirmek için neler yapabiliriz” sorusuna çok önemli cevapların verildiği panelde konuşmacıların “Teklif ve Tavsiyeleri” de kitabın sonunda yer alıyor.

Doç. Dr. Muhammet Enes Kala, önemli bilim adamları ve sosyologların katılımları ile yapılan paneldeki konuşma ve değerlendirmelerin yer aldığı eserin basın mensuplarına, ilgili kurum ve kuruluşlara ve konuyla ilgili araştırma yapanlara göndereceklerini ifade etti.

Kitabı okumak için tıklayın...

19448.jpg

 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.