20 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara11°C

YAZMA DİSİPLİNİ EDİNMEDEN YAZI HAYATI SÜRDÜRÜLEMEZ

Türkiye Yazarlar Birliği'nin (TYB) kuruluşunun 40. yılı etkinlikleri kapsamında başlatılan “Kırklar Meclisi”nde, TYB tarafından 1995'te yılın hikâyecisi, 2002'de yılın romancısı seçilen gazeteci, yazar Cihan Aktaş okurlarıyla buluştu.

Yazma disiplini edinmeden yazı hayatı sürdürülemez

30 Mart 2019 Cumartesi 17:15

30.03.2019 tarihinde TYB Mehmet Akif Divanı'nda gerçekleşen edebiyat ve hayat söyleşisini hikâyeci-eleştirmen Necip Tosun yönetti.

Programın açılışında konuşan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, günümüz edebiyatının önemli isimleriyle yapılan Kırklar Meclisi söyleşilerinin her zaman büyük ilgi gördüğünü söyledi. Arıcan, etkinliğe katılımı için Cihan Aktaş’a programı sunmasından dolayı da Necip Tosun’a teşekkür etti.

Söyleşide çocukluk yaşından itibaren okumayı çok sevdiğini belirten Aktaş, “Kitap dolu bir ortamda yetiştiğimi her zaman anlatıyorum. Çocukluğumu geçirdiğim Refahiye kasabasında, evimizdeki kütüphane bir yana, ayrıca bir de babamın kitap-kırtasiye dükkânı vardı. Kitap-kırtasiye dükkânının vitrinini düzenlemek için kitaplar seçmeyi iş edindiğim olurdu. Kitaplar o kadar çok hayatın merkezinde görünüyorlardı ki benim için en önemli insanlar yazarlardı.” diye konuştu.

Beşikdüzü Öğretmen Lisesi'ni sonra İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Fakültesi'ni bitirdiğini ve okul hayatının her döneminde kitaplarla iç içe bir hayat yaşadığını ifade eden Cihan Aktaş, “İlk okuduğum kitap galiba babamın Köy Enstitüsü öğrenciliği yıllarına ait sayfaları sararmış ya da gerçekten de sarı kâğıttan bir edebiyat kitabıydı ve o kitapta çeşitli dönemlerin edebiyat anlayışını temsil eden romanlar özet halinde anlatılıyordu. “Finten, Araba Sevdası, Makber, Mai ve Siyah, İntibah” gibi başlıklarıyla beni çeken o kitabı elimden düşürmezdi.” dedi.

Yazı hayatına 1984 yılında, Hz. Fatıma ve Hz. Zeynep üzerine yaptığı biyografi çalışmaları ile başlayan ve biyografiden hikayeye; toplum, sinema üzerine araştırma ve incelemelerden romana kadar yazının çeşitli alanlarında eserler kaleme alan Aktaş,  başörtülü bir kadın olarak her yönden gelen itiraz ve ön yargıları aşmaya çalıştığını ifade ederek şunları kaydetti:

“Okuyucuyu sıkmaya tekrarlara boğmaya hakkımız yok. Ancak sadece hoşça zaman geçirmek için de okunmamalıdır. Bir eksiğin varlığının bilinciyle, o eksiği başka bir açıdan görmek ve göstermek için yol alıyor edebiyat. Çünkü yılgınlığa kapılma lüksümüz yok. Bildiklerimiz itibarıyla doğru anlamaya, hatırlamaya, iyiliğe çağırmaya ve rıza arayışına yükümlüyüz.”

Aktaş’ın okuyucularının ve edebiyat sevenlerin büyük ilgi gösterdiği söyleşinin sonunda TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, yazar Cihan Aktaş’a TYB yayınlarından hediye etti.

Programın ardından Cihan Aktaş, Genç Kahve'de okurlarıyla bir süre sohbet etti. Okuyucuları için kitaplarını imzaladı.

img_1829.jpgimg_1776.jpg

img_1762.jpgimg_1890.jpgimg_1893.jpg

genc-kahve.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.