19 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara14°C

YENİ ÜYEMİZ: DOÇ. DR. ERTUĞRUL KARAKUŞ

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) son bir yıl içinde kayıt olan yeni üyelerini tanıtıyor.

Yeni Üyemiz: Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş

23 Ağustos 2020 Pazar 17:08

1348 numaralı üyemiz Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş,1979 yılında dünyaya geldi. 2002 yılında Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesinden mezun olmasının ardından, 10 yıl Türkçe/Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı. 2008 yılında Z.Karaelmas Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisansını tamamladı. Üstün zekâlı çocuklara eğitim veren Manisa Bilim ve Sanat Merkezinde Dil Sanatları Danışmanı olarak atandı.

 

 2011 yılında Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Türk Dili Okutmanlığı kadrosuna atandı. Ege Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü (Türk Dünyası Araştırmaları Enst.), Türk Dünyası Edebiyatları Anabilim Dalında “‘Sesler’ Dergisi’ Üzerine Bir İnceleme (Çağdaş Makedonya ve Kosova Türk Edebiyatı)” konulu doktora tezini tamamladı. Türkçe Öğretim, Uygulama ve Araştırma Merkezinde müdür yardımcısı olarak görev yaptı. Kırklareli Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ve Bulgaristan Filibe (Plovdiv) Paisiy Hilendarski Üniversitesi Türkoloji Bölümünde Yeni Türk Edebiyatı dersleri verdi.

 

Ayrıca, Makedonya Uluslararası Balkan Üniversitesinde Türkçe dersleri verdi. Aynı zamanda; 2013-2016 yılları arasında, Makedonya Kalkandelen (Tetovo) Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı (Oryantalistik-Şarkiyat) bölümünde Türk Dili ve Edebiyatı dersleri verdi. Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk, Karadağ, Sırbistan, Makedonya, Kosova, Bosna Hersek, Macaristan ve Avusturya’da “Balkanlar’da Türk-İslam Kültürü ve Mirası”yla ilgili araştırmalar yaptı. Hâlen, Kırklareli Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Yurt içi ve yurtdışında “Balkanlar ve Türk-İslam Kültürü” konusunda pekçok konferans veren Karakuş’un hem yurt içinde hem de yurt dışında yayımlanmış eserleri bulunmaktadır.

 

2017 yılında Kıbrıs-Irak-Balkanlar-Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu’nun “Türk Dili ve Edebiyatına Hizmet Ödülü”ne layık görülmüştür. KLÜ Fen Edebiyat Fakültesinde Doçent olarak görev yapmaktadır. Balkanlar’da Türk Dili, Edebiyatı ve Kültürü, Yeni Türk Edebiyatı, Türk Dünyası Edebiyatları ve özel olarak da “kültür tarihi” alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir. Kırklareli Üniversitesi Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (Kırkbal) Müdürü olarak da görev yapmaktadır.

“Balkanlar medeniyetimizin vitrini ve hafızasıdır.”ilkesiyle hayatının sonuna kadar sürdürmeyi amaçladığı çalışmalarına devam etmektedir.

 

 Eserleri:

 

1.Yahya Kemal Ve Üsküp

2.Türkmen Edebiyatında Agahan Durdıyev’in Hikayeciliği Ve Seçme Hikayeleri

3.Taşlara Akseden Edebiyat-Makedonya Debre Jupa Bölgesi Kitâbeli Mezar Taşları (Türkçe,  Arnavutça, Makedonya)

4.Bir Medeniyetin Sessiz Bekçileri - Makedonya’daki Yançe, Urviç(Oruç), Yelovyan Köylerinde Osmanlı Türkçesiyle Yazılmış Mezar Taşları-Taşlara Akseden Edebiyat (Türkçe, Arnavutça, Makedonya)

5.Sesler Dergisi Etrafında Teşekkül Eden Çağdaş Makedonya Ve Kosova Türk Edebiyatı (Şiir-Hikaye)

6.Sesler Dergisi Bibliyografyası (Makedonya Ve Kosova Türklerinin Avazı),

7.Makedonya Türk Edebiyatı’nda Üçüncüler,

8.Bir Hilal Uğruna Balkan’dan Anadolu’ya(Balkan Bölgesinden Çanakkale’ye Gelenlerin Derlenmiş Hikayeleri)

9.Yol (Hikâyeler)  

10.Unutulmaz Yolculuk (Hikâye)

 

NOT: “Vardar ile Hasbihâl-Balkan Şairi Fettah Efendinin Şiiri Üzerine Makaleler” veDebre Fatih Camisi Kitabeli Mezar Taşları” adlı çalışması da yayımlanma aşamasındadır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.