• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Mücahit Gültekin: Dijital Devrim ve Biyopolitika

Mücahit Gültekin: Dijital Devrim ve Biyopolitika
Pek çok uzman bugün biyoloji, internet ve yapay zekanın kesişim noktasını oluşturduğu 4. Sanayi Devrimi’nin içinde olduğumuzu belirtiyor. İlk üç devri...

Pek çok uzman bugün biyoloji, internet ve yapay zekanın kesişim noktasını oluşturduğu 4. Sanayi Devrimi’nin içinde olduğumuzu belirtiyor. İlk üç devrimin merkezinde, sırasıyla buharlı makine, elektrik ve bilgisayar vardı. Dördüncü sanayi devriminin (dijital devrim de deniyor) merkezinde ise yapay zeka ve öğrenen makineler yer alıyor.

“Dördüncü sanayi devrimini nasıl biçimlendireceğimiz konusunda olumlu, ortak ve kapsayıcı anlatılar geliştirmeliyiz” diyen Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucusu ve başkanı Klaus Schwab 2016’da yayınlanan “Dördüncü Sanayi Devrimi” başlıklı kitabını şu cümlelerle bitiriyor: “...dördüncü sanayi devrimini insanlığı, ortak kader duygusuna dayalı yeni bir kolektif ve ahlaki bilinç düzeyine yükseltmek için kullanabiliriz.”

Klaus Schwab sonuç itibariyle son devriminin insanlık için çizdiği yeni güzergahı selamlasa da, bu, coşkulu bir kucaklama değil. Schwab kitap boyunca huzursuz bir dil kullanıyor. Bu, dördüncü devrimin, -yazarın ifadesiyle- “kazanan hepsini alır” durumu yaratabilecek olmasından kaynaklanıyor.

Devamı: http://Pek çok uzman bugün biyoloji, internet ve yapay zekanın kesişim noktasını oluşturduğu 4. Sanayi Devrimi’nin içinde olduğumuzu belirtiyor. İlk üç devrimin merkezinde, sırasıyla buharlı makine, elektrik ve bilgisayar vardı. Dördüncü sanayi devriminin (dijital devrim de deniyor) merkezinde ise yapay zeka ve öğrenen makineler yer alıyor. “Dördüncü sanayi devrimini nasıl biçimlendireceğimiz konusunda olumlu, ortak ve kapsayıcı anlatılar geliştirmeliyiz” diyen Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucusu ve başkanı Klaus Schwab 2016’da yayınlanan “Dördüncü Sanayi Devrimi” başlıklı kitabını şu cümlelerle bitiriyor: “...dördüncü sanayi devrimini insanlığı, ortak kader duygusuna dayalı yeni bir kolektif ve ahlaki bilinç düzeyine yükseltmek için kullanabiliriz.” Klaus Schwab sonuç itibariyle son devriminin insanlık için çizdiği yeni güzergahı selamlasa da, bu, coşkulu bir kucaklama değil. Schwab kitap boyunca huzursuz bir dil kullanıyor. Bu, dördüncü devrimin, -yazarın ifadesiyle- “kazanan hepsini alır” durumu yaratabilecek olmasından kaynaklanıyor.

Bu haber toplam 488 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim