• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Mücahit Gültekin: Korona sonrası dünyada biyolojik güvenlik ve yapay zeka

Mücahit Gültekin: Korona sonrası dünyada biyolojik güvenlik ve yapay zeka

22 Ekim 2017 tarihinde Filistin Batı Şeria’da bir inşaat işçisi Facebook’tan resmini paylaşıp altına da “günaydın” anlamına gelen “Ysabechhum!” kelimesini yazdı. Kısa bir süre sonra İsrailli polisler adamı tutukladılar. Tutuklanma sebebi ilginçti. Facebook’un algoritması “Ysabechhum!” kelimesini yanlışlıkla “Saldır” anlamına gelen “Ydbachhum!” olarak algılamış ve İbraniceye öyle çevirmişti. Yahudiye ve Samiriye ilçelerindeki polislere durum bildirildi ve adam tutuklandı. Sonra “algoritmanın” yanlış çeviri yaptığı anlaşılınca adam serbest bırakıldı.  Bu olay, “siber takip ve kontrol” için algoritma-insan işbirliğinin bir örneğini oluşturur. Harari, Batı Şeria’daki adamın başına gelenleri, gün gelip dünyanın dört bir tarafındaki milyonlarca insanın akıbetinin bir “ön gösterimi” olarak değerlendirir.  Bu olay, “siber takip ve kontrol” için algoritma-insan işbirliğinin bir örneğini oluşturur. Harari, Batı Şeria’daki adamın başına gelenleri, gün gelip dünyanın dört bir tarafındaki milyonlarca insanın akıbetinin bir “ön gösterimi” olarak değerlendirir.  Tabii ki burada Facebook’un algoritması İsrail polisini uyarırken veriyi aslında doğrudan inşaat işçisinden almamıştır. İnşaat işçisi datayı kendi inisiyatifiyle vermiştir. Evet, egemen güçler, insanları, inisiyatiflerini kendi lehlerine kullanmaya ikna edebilirler ama yine de bu riskli bir şey. Neden güvenliklerini onların inisiyatifine bıraksınlar ki! Hasmının ne zaman nerede olduğunu değil sadece; ne düşündüğünü, ne hissettiğini, ne planladığını; hangi organlarının zayıf olduğunu, ne kadar ömrü kaldığını “anlık olarak” bilse daha iyi olmaz mı? Agrawal, Gans ve Goldfarb’ın “Geleceği Gören Makineler” kitabında sık sık ifade ettikleri gibi yapay zekânın gıdası veridir: “Daha fazla ve daha iyi veri, daha iyi öngörülere ulaştırır.”

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/4111721/mucahit-gultekin/korona-sonrasi-dunyada-biyolojik-guvenlik-ve-yapay-zeka

Bu haber toplam 426 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim