• İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Murat Yetkin: Müzakere yorgunu Kıbrıs Türkleri Ersin Tatar dedi

Murat Yetkin: Müzakere yorgunu Kıbrıs Türkleri Ersin Tatar dedi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılan cumhurbaşkanlığını seçimini ikinci turda oyların yüzde 51,7’sini alan Başbakan Ersin Tatar kazandı. 2015’ten bu yana cumhurbaşkanlığını yürüten Mustafa Akıncı ise yarışı yüzde 48,3 ile kaybettikten sonra siyaseti bıraktığını ilan etti. Tatar en önemli desteği Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan almıştı. Erdoğan, Tatar seçilirse Ankara ve Lefkoşa’nın uyum içinde çalışacağı mesajını vermişti.
Tatar’ın cumhurbaşkanlığı, yalnızca Kuzey Kıbrıs’ta değil, genel olarak Kıbrıs politikası ve Doğu Akdeniz dengelerinde yeni bir dönemim başlaması anlamına geliyor.
Bunu 2015’te yüzde 60 ile seçilen Akıncı’nın 12 puana yakın kaybında görmek mümkün. Seçime katılma oranının nispeten düşük olmasına, yüzde 67 küsur çıkmasına bakarak, seçmenlerini sandığa taşıyamayan tarafın Akıncı olduğunu söylemek mümkün. Bunun iki nedeni göze çarpıyor:
1-Akıncı’nın son zamanlarda Türkiye ile arasında mesafe koymasının bir kısım seçmenini rahatsız ettiği anlaşılıyor,
2-Kıbrıs Türk seçmeni “müzakere yorgunluğu” yaşıyor. Kırk yıldır süren görüşmelerden bir sonuç çıkması beklentisi sönüyor.

Tatar neyi temsil ediyor?

Akıncı, diyalog yoluyla çözüm çağrıları Kıbrıs Rum Hükümetince karşılık görmese ve Avrupa Birliği tarafından birincil muhatap alınmasa dahi müzakerelerin devamından yanaydı. Oysa Tatar, bu müzakerelerden bir sonuç alınacağından artık umudu kesmiş dolayısıyla geleceği Türkiye ile yakın iş birliği içinde gören kesimi temsil ediyor.
Bu, Rauf Denktaş çizgisine dönüş anlamına gelmiyor, Tatar ikinci bir Denktaş değil ama Akıncı’nın aksine, iki devletli çözüm dahil bütün seçeneklere açık olduğunu söylüyor.
Zaten 11 Ekim’deki ilk tur seçime iki gün kala Erdoğan ile birlikte Ankara’da 1974’ten bu yana yerleşime kapalı tutulan Maraş’ı kısmen açan Tatar bu hamle ile statükoyu bozma irade ve kapasitesini göstermişti. Bunun bir öncesinde de Türkiye ile petrol ve gaz arama anlaşmaları yaparak Doğu Akdeniz’deki dengeleri değiştirme hamlesi vardı.
Tatar’ın cumhurbaşkanlığına başlahttps://yetkinreport.com/2020/10/19/muzakere-yorgunu-kibris-turkleri-ersin-tatar-dedi/?utm_source=gazeteoku&utm_medium=referralması ardından Erdoğan’ın Kıbrıs Türk Hükümetine ekonomik desteğin yanı sıra, olabildiğince dış politikada görünürlük kazandırmak isteyeceği görülüyor. Ancak en azından Nikos Anastasidis ile görüşmelerin -eğer sürecekse- daha sert geçmesi beklenebilir.

Devamı: 

Bu haber toplam 202 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim