• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Mustafa Acar: Kifayetsiz Muhterislerin Can Simidi: Mantık Hataları

Mustafa Acar: Kifayetsiz Muhterislerin Can Simidi: Mantık Hataları
2020 yılının başından beri dünyanın başına bela olan koronavirüsün gölgesinde ilk Kurban bayramını idrak ettik, kutlu olsun, hayırlara vesile olsun.

Eskiden olduğu gibi büyüklerimizin ellerini öpememek, çocuklarımıza, dostlarımıza ve yakınlarımıza doya doya sarılamamak hüzün vericiydi. Ama her şeye rağmen sıla-i rahim yapabilmek, büyüklerimizi ziyaret edebilmek, mezarlarımızın başında Yasin okuyabilmek güzeldi.

Diyeceksiniz ki, hocam altın ve döviz almış başını gidiyor, işsizlik ve enflasyon çift haneli rakamlara demir atmış, korona toplumun başına bela olmaya devam ediyor, sen tutmuş mantık hatalarından bahsediyorsun!

Haklısınız; ama öyle demeyin, azıcık müsaade edin. Evet, can alıcı ekonomik sorunlarımız var, korona belası da üstümüzde kara bulut gibi dolaşmayı sürdürüyor, doğru. Ama hayat devam ediyor; sadece kısa vadeli ve sıcak konulara kendimizi hapsetmek doğru değil. Uzun vadeli ve daha az somut, daha az görünür, ama etkileri itibariyle kısa vadeli ve daha somut sorunlardan hiç de aşağı kalmayan başka sorunlarla da ilgilenmek zorundayız.

İşte bunlardan biri de bu yazının konusu: mantık hataları; daha doğrusu mantık saçmalıkları, ya da mantıksal safsatalar. Bunlar özellikle bir tartışmadan ne pahasına olursa olsun galip ayrılmak isteyen, egosunu tatmin etmek isteyen, etrafa hava atmak, “gördünüz mü, nasıl benzettim adamı!” mesajı vermek isteyen, kendi cehaletinin farkında olmadığı için aşırı cesaretli davranan kifayetsiz muhterisler tarafından çok sık kullanılan araçlardır. Bunların farkında olmak hem kendimizin bu hatalara düşmesini önler, hem de Türkçedeki güzel ifadesiyle “amacı üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek” olan cühela, ukalâ ve mantık fakiri kifayetsiz muhteris laf ebeleri ve kalemşörlere karşı daha uyanık olmamızı sağlar. Mantık hatalarının, mantıksal safsataların bilincinde olmak aynı zamanda okuduğumuz yazılar ve dinlediğimiz konuşmaların ne kadar sağlam, inandırıcı ve doğru olup olmadığı konusunda daha sağlıklı değerlendirmeler yapabilme becerisi kazandırır.

Devamı: https://fikircografyasi.com/makale/kifayetsiz-muhterislerin-can-simidi-mantik-hatalari

Bu haber toplam 245 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim