• İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C

Mustafa Kartoğlu: ABD'li vizyoncu ve ‘yapılmışın' vizyonu!

Mustafa Kartoğlu: ABD'li vizyoncu ve ‘yapılmışın' vizyonu!
CHP, Cumhuriyet'in ikinci yüzyılı için bir 'vizyon' hazırladı ama vizyon 'Amerikalı başdanışman'a indirgenince, haliyle en çok Jeremy Rifkin'in neden zahmet edip vizyon açıklamasına gelmemesi tartışıldı.

Sadece Rifkin değil, diğer vizyoner isimler de uzaktan bağlantıyla katıldılar toplantıya.

Rifkin, video mesajında, Türkiye'nin 20 yıldır Afrika ve Akdeniz ülkeleriyle işlediği 'pivot/merkez ülke' vizyonunu, CHP'ye 'vizyon' diye sundu, onu da sadece 'iklim değişikliği' ile sınırlı tuttu.

"Türkiye'nin kapsamlı bir yol haritası oluşturmasına yardımcı olacağım ve bu şekilde Kılıçdaroğlu ülkesini bir dönüşümden geçirecek" diyerek sözlerine başlayan Rifkin, "Bu bir sanayi dönüşümü ve sıfır karbon emisyonu içeriyor" dedi.

***

Önceki gün konuyla ilgili haberimizde yer verdik:

Rifkin'in sözünü ettiği Türkiye'nin 'pivot ülke/merkez ülke' konumu, son 20 yılda sadece iklim değişikliği değil, ekonomik, siyasi ve askeri olarak da adım adım güçlendirildi.

Türkiye, sera gazı emisyonunu düşürmeyi, petrol ve kömür kullanımını azaltırken su, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeyi öngören Paris Anlaşması'nı yürürlük tarihi olan 22 Nisan 2016'da imzaladı; Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın adını Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştirdi.

Türkiye, yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerji oranını AB ortalamasının üzerine çıkardı.

9 Eylül 2022 tarihli Euronews haberine göre, 2020 itibarıyla Türkiye elektrik üretiminin yüzde 42,3'ünü yenilenebilir kaynaklardan karşıladı. AB İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre aynı yıl AB'nin bu alandaki ortalaması yüzde 37,5 oldu. İtalya, Yunanistan, İngiltere, Belçika ve Fransa Türkiye'nin gerisinde kaldı.

Türkiye, özellikle güneş enerjisini en çok artıran ülke oldu. 2010'da elektrik üretiminde güneş enerjisinin payı 'sıfır' iken, 2020'de bu oran 11,6'ya çıktı. Bu alanda çok daha eski geçmişi bulunan AB'de ise bu oran sadece 2.4 daha yüksek: Yüzde 14...

Türkiye rüzgar enerjisine de hızlı girdi ve yüzde 25.7'yi geçerek yüzde 36 olan AB ortalamasına yaklaştı.

Hidroelektrik üretiminde ise Türkiye yüzde 46.7 ile AB ortalamasının (yüzde 33) çok ilerisinde.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/mustafa-kartoglu/abdli-vizyoncu-ve-yapilmisin-vizyonu/haber-1324726

 
 
Bu haber toplam 130 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim