• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Mustafa Kartoğlu: Avrupa, Türkiye'de nasıl bir iktidar istiyor

Mustafa Kartoğlu: Avrupa, Türkiye'de nasıl bir iktidar istiyor
Almanya resmi haber kanalı Deutsche Welle, eski Ankara Büyükelçisi (2015-20) Martin Erdmann'la bir röportaj yayınlamış.

Erdmann'ın cevapları, Almanya'nın -Avrupa ve ABD'nin diye de okuyabilirsiniz- nasıl bir Türkiye istediğini göstermesi açısından önemli.

Muvazzaf büyükelçilerin muhalefet ittifakına ve Kılıçdaroğlu'na desteği ters tepmişti.

Almanya'daki 'düşünce kuruluşları'"destekleyin ama belli etmeyin" raporları yazınca, emekli büyükelçiler göreve çağrılmış anlaşılan.

***

Bağlamından koparmadan özetliyorum:

"Dünya ve özellikle de Avrupa için önemi göz önünde bulundurulduğunda, ben Türkiye'nin yeniden ayağa kalkmasını, hem NATO'da hem de AB'ye giriş sürecinde sorumluluk üstlenecek hale gelmesini umut ediyorum. Bunun için de Türkiye'ye başka bir hükümet gerekli."

"Türkiye, Avrupa için hayati öneme sahip. En çabuk netliğe kavuşması gereken, Türkiye'nin nereye ait olduğu... Bence Türkiye Batı'ya ve Avrupa'ya ait, yeri Avrupa'da. Rusya ile sürdürdüğü çıkar ilişkisini de sonlandırmalı."

"Hiçbirimiz Türkiye'nin günün birinde AB'ye tam üye olup olmayacağını bilemiyoruz. Ama tam üyelik süreci bile hem Türkiye hem de AB için çok çok önemli."

"Umudum, bu seçimlerde öyle bir sonuç çıkması ki Türkiye yeniden doğru raya otursun. AB'ye yönelsin. Yunanistan'a yönelik tehdit politikası, Suriye politikası ve oradaki Kürt yerleşim birimleri ve sivillere yönelik bombalamalar, Rusya ile sürdürdüğü politika, İsveç'in ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğini engellemesi... Bunlar Türkiye'ye hiç uymuyor."

"Umudum, muhalefet ittifakının bu sefer başarması."

***

Kendime özetim:

"Türkiye, AB üyesi olmayacak ama olacakmış gibi bize bağlı durması lazım. Rusya ile ayrı bir politika yürütmemesi, bizim koyduğumuz yaptırımları uygulaması, NATO'ya alacağımız ülkelerine şartsız evet demesi lazım. Ama sorumluluk üstlenmesi lazım. Ayrıca Yunanistan'a karşı saldırgan taraf Türkiye. Suriye'de Kürt köylerini, sivilleri bombalıyor. Bu alanlardan elini eteğini çekmesi lazım. Bizim ise Türkiye için bir şey yapmamız gerekmiyor. Türkiye bizim için hayati önemde, bunlar için muhalefetin iktidar olması lazım."

"Törkiş lokum, şöön!"

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/mustafa-kartoglu/avrupa-turkiyede-nasil-bir-iktidar-istiyor/haber-1350819

Bu haber toplam 162 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim