• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Mustafa Kartoğlu: Von der Leyen: Türkiye de bize yardım ederdi

Mustafa Kartoğlu: Von der Leyen: Türkiye de bize yardım ederdi
Avrupa Birliği Komisyonu ile AB Dönem Başkanı İsveç'in, 6 Şubat depremleri nedeniyle Türkiye ve Suriye için düzenlediği bağışçılar konferansı, AB için çok önemli bir etkinlikti.

AB Türkiye Delegasyonu'nun davet ettiği bir grup gazeteciyle birlikte Brüksel'de konferansı yerinde takip ettim. Türk medya heyetiyle birlikte Brüksel'e gelen AB Türkiye Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut, deprem bölgesini ziyaretlerini ve İsveç'in katkılarıyla inşa edilen 'pratik ev'leri anlatırken, ihtiyaçların uzun vadeli çözümler gerektirdiğine işaret etti. Kahramanmaraş'ı ziyaretinden sonra "büyük felaket, tahayyül ötesi yıkım" ifadelerini kullanan Büyükelçi, orta ve uzun vadede kalıcı konutların yapımının yanında, şehirlerin alt yapısı, geçim kaynağı olan işyerleri ve sanayi kuruluşlarının işler hale getirilmesi ve istihdamın sağlanması için de AB desteğinin süreceğini; bu bağlamda bağışçılar konferansının önemini vurguladı.

***

Konferansta, 6,050 milyar eurosu Türkiye, 950 milyon eurosu da Suriye için olmak üzere 7 milyar euro yardım taahhüdü alındı. Taahhüdün büyük kısmını, AB Komisyonu, Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası yaptı.

***

Konferansın sonunda bir değerlendirme yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, taahhüt edilen miktarın yaklaşık 4,3 milyar eurosunun uygun kredi, 1 milyar 750 milyon eurosunun da hibe olduğuna işaret etti.

Çavuşoğlu, ihtiyaçların hızla karşılanması için çaba gösterildiğini, yardımların da zamanında gelmesi gerektiğini vurguladı.

***

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de konferans sonrası yaptığı açıklamada, Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut gibi, "Bu konferans sadece bir başlangıç. Önümüzde çok iş var. Önümüzdeki haftalarda, aylarda ve yıllarda birlikte çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Von der Leyen, Çavuşoğlu'nun işaret ettiği noktaya cevap niteliğinde, "Taahhütlerin eksiksiz ve zamanında yerine getirilmesini sağlayacağız" ifadesini de kullandı.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/mustafa-kartoglu/von-der-leyen-turkiye-de-bize-yardim-ederdi/haber-1352024

Bu haber toplam 110 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim