• İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Mustafa Özcan: Amerikan Harkileri ya da Afgan Araplardan, Afgan Amerikalılara!

Mustafa Özcan: Amerikan Harkileri ya da Afgan Araplardan, Afgan Amerikalılara!
Beşinci tabur' veya işgalcilerle işbirliği yapan yerli unsurlara ya da işbirlikçilere Cezayirörneğinde Harkiler denmektedir.

Bu ismi küresel alana tamim etmek mümkündür. Bunlar Fransa ile Cezayir arasında rotasını şaşırmış, kaybetmiş kayıp kuşaktır. Ne Cezayir'e dönebilmiş ne de Fransız olabilmiştir. Her işgalci milletin Harkileri vardır. İsrail'in Harkileri Lübnanlı işbirlikçilerden müteşekkil Güney Lübnan Ordusu ya da Antony Lahd güçleridir. Litani Nehrihavzasından yani Lübnan sınırlarından çekildikten sonra onları da alarak beraberinde götürmüştür. Bir zamanlar Fransa'nın da Cezayir'deki yerli işbirlikçileri olan Harkileri beraberinde alıp götürmesi gibi. SSCB de Afganistan'dan çekilmeden hemen önce yerli işbirlikçi devşirmek için sınırları içinde kalan Taşkent gibi şehirlere 10 bin Afgan askeri öğrenciyi götürmüş, yerleştirmiştir. Bunlar daha sonra ne oldu? En azından bizim bilgimizin dışında. Moskova, onları Afganistan'da geleceğin Rus işbirlikçisi askeri birliklerin ve yöneticilerin çekirdeği olarak tasarlamıştır. Lakin bu planı akamete uğramıştır. Çekildikten sonra bunları cepheye sürmek kabil olmamıştır. Çünkü onlar hazırlanamadan cephe yıkılmıştır. Amerikalılar da 1991 yılında Iraklı Kürtler için Harki modeli uygulamıştır. Çekildikten sonra onları açıkta bırakmamak için beraberinde Guam Adasına götürmüştür. 1970'lerde Barzani'nin başarısız kalkışmasının ve 1990-1991 Körfez Savaşının ardından yerleri değiştirilen 'Enfal Kürtleri' Saddam yönetiminden kaçırılarak Guam Adası'na götürülmüştür. Buraya gönderilen Kürtler artık 'Guamlı Kürtler' olarak anılacaktır. 1946'da Mustafa Barzanitarafından kurulan Kürdistan Demokratik Partisi ile 1975'te kurulan Kürdistan Yurtseverler Birliği arasında kayda değer siyasi ve ideolojik çekişme vardır. Bu siyasi anlaşmazlığın yaşandığı, dini çatışmaların da gözlemlendiği bölgeden gelen Kürtlerin iyi eğitim aldıkları, İngilizce eğitiminde başarılı oldukları görülmektedir. 'Guam Adası Kürtleri' siyasi olarak da Frenkleşirken 2003 yılı ve sonrasında kültürel olarak da yozlaşmışlardır. Kürdistan bölgesi Amerikan yaşam tarzına en hızlı adapte olan ve en çok sahne olan bölge haline gelmiştir. Guam'da eğitim gördüğü ifade edilen Kürt sığınmacılardan bazıları bilahare Irak'ın Kuzeyi'ne yerleştirilmiş, bazıları ise ABD'nin Tennessee eyaletinin başkenti Nashville'e gönderilmiştir. Aslında Kürtlerin Nashville'deki varlığı 1970'lere dayanmaktadır. Bugün Nashville'de 15.000 civarında Amerikan vatandaşı Kürt yaşamaktadır. Hatta burada Tennessee Kurdish Community (TKCC) adında bir topluluk da bulunmaktadır.

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/mustafa-ozcan/2021/07/16/amerikan-harkileri-ya-da-afgan-araplardan-afgan-amerikalilara

Bu haber toplam 132 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim