• İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Mustafa Özcan: A’raf’taki Ayasofya!

Mustafa Özcan: A’raf’taki Ayasofya!
A'raf askıdaki statü anlamına gelmektedir. Ayasofya'nın üç halinden birini temsil etmektedir. Ayasofya da Süleyman Tapınağı gibi iki dönemi kapsayacak bir biçimde inşa edilmiştir.

Süleyman Tapınağı Davud Aleyhisselam döneminde başlamış Süleyman Aleyhisselam döneminde ikmal edilmiştir. Ayasofya'yı inşa edenin Büyük Konstantin olarak anılan kralın olmadığı bilakis Davud-Süleyman bileşkesinde olduğu gibi oğlu Constantius olduğu ifade edilmektedir. Yapımının 34 yıl sürdüğü de gelen rivayetler arasındadır. Kilise 916 yıl ilk haliyle yani kilise olarak hizmet vermiştir. Büyük Konstantin'in kehanetinde olduğu gibi ayın bedir halinde olması gereken bir günde İstanbul el değiştirmiştir. Gerçekten de vakanavüstlerin kayıtlarına göre 29 Mayıs 1453 tarihinde yarım ay tutulması yaşanmış ve bu görüntüsüyle yarım ay, hilale dönüşmüştür. Bu da Bizanslılara korkutmuş ve ayın da hilalle sembolize edilen Türklere göz kırptığını söylemişlerdir. Yani kozmolojik olayların bile Türklerin lehine seyrettiğini söylemişlerdir. 1453 tarihinde cami haline getirilen mabet 1938 yılından itibaren müze yapılarak statüsüzlüğe büründürülmüştür. Ya da ara ve geçici bir statü tayin edilmiştir. Bu mekani ve zamani olarak bir 'no man's land' formülüdür. Yani kimseye ait olmayan bir mekan ve statüdür. Peki bu sürdürülebilir mi? Elbette sürdürülemez. Zira ilk (kilise) statünün sahipleri içlerinde uyanan umutla birlikte bir gün yeniden burasını kilise haline getirmek isteyeceklerdir. Zaten cami olmasını içlerine sindirememişlerdir. Bu umut ancak geçici statünün yeniden eski haline çevrilmesiyle solabilir. İkinci statünün sahipleri yani cami olması gerektiğini savunan fethin çocukları ise buranın yeniden cami haline getirilmesini dört gözle bekleyecek ve istemekten vazgeçmeyeceklerdir. Nitekim bu çekişme dinmeden devam etmektedir. Mesele eninde sonunda bir siyasi irade meselesidir. Şartlar hazır olduğunda burası ya cami ya da kilise olacaktır.

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/mustafa-ozcan/2020/06/17/araftaki-ayasofya

Bu haber toplam 189 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim