• İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C

Mustafa Özcan: Davut-Câlût çekişmesinden günümüze yansıyanlar

Mustafa Özcan: Davut-Câlût çekişmesinden günümüze yansıyanlar
Stockholm sendromu psikolojik esaret olarak da tanımlanıyor. Ya da celladına aşık olan mağdurun halet-i ruhiyesi! Celladına aşık olan kurban. 20'inci yüzyılın en acımasız siyasetçilerinden birisi Kissinger'dir ve 27 Mayıs 2023 tarihinde 100 yaşına bastı.

 Doğum gününün darbe gününe denk gelmesi tam da kaderin bir cilvesi ve işareti. Darbe gününe rastlayan doğum günü rastlantı ötesi. Sebebine gelince, uyguladığı politika ve anlayış nedeniyle dünyada 3 milyon kişinin kanına girmiş olması. Ya da öyle biliniyor. ABD darbeler geleneğiyle anılıyor. 1949'da Suriye'de Hüsnü Zaim darbesiyle birlikte ABD darbeler sürecine start veriyor. Hala da Suriye'nin yakasından düşmüş değil. Kissinger de bu geleneğin bir parçası ve uygulayıcısı. Teorisyenlerinden ve mimarlarından birisi. Şili ve Arjantin gibi ülkelerde darbeleri körüklemekle suçlanıyor. En büyük McChartist'lerden birisi lakin yine de komünist bloklarla yorulmadan dans eden ve reveransa kalkan bir politikacı. Çin'i komünizmden ziyade Konfüçyüs gelenek içinde ve öğretilerine yakın görüyor. Hala Putin'in arkasını topluyor ve kolluyor. Bu politikaların toplamına da realizm diyor. Ona göre politikanın en büyük aracı güçtür. O da Freud gibi başka bir alanın teorisyenidir. Ona göre amaca giden her yol mübahtır ve bu yönüyle Machiavelli'nin çağdaş bir çömezi olduğunu ispat etmiştir. Ünlü Alman devlet adam ve birliğinin banisi Bismarck'tan mülhem olarak hatta onu da fersah fersah katlayarak, aşarak realpolitik anlayışı hayata geçirmiş veya uygulamaya dökmüştür. 1970 yılında şunu söyleyecektir: "Kendi halkının sorumsuzluğu yüzünden bir ülkenin komünist olmasına neden oturup göz yumalım? Meseleler Şilili seçmenlerin kendi kendilerine karar veremeyecekleri kadar önemli." Nevzat Tandoğan'ın küresel yüzü. Bunun güncele çevirilerinden birisi 'İslam Müslümanlara bırakılmayacak kadar önemlidir' yaklaşımıdır. 

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/mustafa-ozcan/2023/06/05/davut-calut-cekismesinden-gunumuze-yansiyanlar

Bu haber toplam 157 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim