• İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C

Mustafa Özcan: Dev aynasındaki cüceler

Mustafa Özcan: Dev aynasındaki cüceler
Kendisiyle 1980'li yılların sonlarında Ankara'dan İstanbul'a doğru bir uçak yolculuğunda yan yana düşmüş ve yol boyunca epey sohbet etmiştik.

Cezayirli bakan Ahmet Talip İbrahimiülkesinde önemli görevlerde bulunmuş kıdemli bir diplomat. 1954 ile 1962 yılları arasında, mesaisini devrime vakfetmişti. Devrim yıllarında ülkesini diplomatik cephede temsil etmiştir. 1960'lı yılların sonunda ve 1970'li yılların başında ülkesini Kahire'de temsil etmiştir. Malik bin Nebi gibi önemli devrim ve kültür adamları da devrimin ateş ile barut ile imtihanı ve kavrulduğu yıllarda Kahire'de bulunuyorlardı. Oradan devrime destek çıkıyorlardı. Nasır az çok Cezayir devrimine sahip çıkmış ve kucak açmıştı. Ahmet Talip İbrahimi, Cezayir'de bağımsızlık öncesinde ülkenin dinini ve kültürünü muhafazada öne çıkan Cemiyetü Ulema'il Müslimin / Müslüman Alimler Cemiyeti'nin ikinci adamı olan Beşir İbrahimi'nin oğludur. Buteflika sonrasında ülke kısa bir fetret dönemi yaşarken adı sık sık cumhurbaşkanlığı adaylığı için geçmiştir. Lakin son açıklamaları, içinin geçmiş olduğunu gösteriyor. El Şuruk gazetesinden Muhammed Hadi el Haseni benim gibi Ahmet Talip İbrahimi'yi; hayat serüveni içinde veya yükselen kariyeri ve grafiği çerçevesinde takip edenlerden birisi. Son yıllardaki performansı ile gözünden düştüğünü söylüyor. Muhammed Hadi el Haseni sözünü esirgemeyen, sakınmayan birisi. Ahmet bin Bella gibi tarihi liderler hakkında da bu minvalde acımasız değerlendirmelerde bulunmuştur. Cücelerin, Cezayir sahnesinde dev aynasında arz-ı endam ettiklerini söylüyor. El Haseni, İbrahimi'nin Abdulaziz Buteflika'nın sağlığı konusunda halkı kandırdığını ve halka karşı yalancı tanıklıkta bulunduğunu söylüyor. Bu önemli bir kusur. Komisyoncunun ya da yüzde 10'un hizmetinde olduğunu gösteriyor. Said Buteflika ve Yahudi asıllı (Rédha) Kouninef ailesi Abdulaziz Buteflika'nın sırtından Cezayir'i iliklerine kadar sömürüyor ve emiyorlardı. Kouninef, Buteflika'nın mali ayağı olarak biliniyor ve Cezayirliler adını bile anmaktan çekiniyorlardı. Ahmet Talip İbrahimi'nin bu bozuk ve yolsuz çevrelerden pek de uzak olmadığı anlaşılıyor.

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/mustafa-ozcan/2021/09/17/dev-aynasindaki-cuceler

Bu haber toplam 155 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim