• İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Mustafa Özcan: Hayat onlarla tatlıydı

Mustafa Özcan: Hayat onlarla tatlıydı
Bir hasta ziyareti için Sakarya'ya uğramıştık. Ziyaret sırasında Sakarya'nın yük ve kahır çeken esnaflarından merhum Nuri Berk ağabeyin mahdumu İbrahim ile buluştuk.

Yanımda kadim dostum Bekir Uysal hoca da vardı. Eslaftan devreden eski hatıraların ışığında bir sohbet tecelli etti. Paylaşmak istedim: Cenab-ı Hak Hazreti Musa'yı özenerek ve bezenerek yaratmıştır. Kelimullah olmasının hikmetleri ilgili ayetlerinde gizlidir. "Sana kendimden muhabbet/sevgi verdim. Seni kendim için yarattım. Pabuçlarını çıkart sen Kutsal Tuva Vadisindesin." Bu ayetler Allah'ın nasıl Hazreti Musa'yı gözettiğini göstermektedir. Peygamberler arasında Musa adı Kur'an'da en fazla geçen ve tekrarlanan peygamber ismidir. Demek ki kainatın mayası muhabbettir. Kulluğun iksiri muhabbettir. Marifetullah ve muhabbetullah manevi mertebelerin en yüceleridir. İkisi olmadan kulun manevi ahvalde terakki etmesi söz konusu olamaz. Muhammed'den muhabbet oldu hasıl, Muhammedsiz muhabbetten ne hasıl denilmiştir. Müminler arasında da kopmaz sevgi ve merhamet bağı kuruludur. Bu nedenle de üç günden fazla küs durulmaz. Kardeşlik hukuku küslüğü kaldırmaz. Hazreti Musa ile Allah arasındaki muhabbet bağı iman edenlere de yansımıştır. Muhabbet Hazreti Musa'nın peygamberlik mirasındandır. İman bağı insanları birbirlerine bağlar ve muhabbet tesis eder. İman bağları güçlendikçe muhabbet bağı da güçlenir. Bizim de eskiden muhabbet bağlarımız ve ocaklarımız vardı. O ocakların salikleri ve sakinleri ile irtibat tazelemeden neşemiz sönük kalırdı. Onlarla görüşerek manevi enerjimizi tazelerdik. O gönül erleri gönül tellerini dokurdu. Dost kervanı dağıldı. Biz de onların hatıra kırıntılarıyla idare ediyoruz. Vaktiyle devran böyle gider zannıyla onların kıymetini de fazla bilemedik. Hayatın hep böyle akacağını vehmettik. Ah keşke öyle olsaydı. Zannımızla da yanıldık. Keşke onların varlığından daha fazla istifade edebilseydik. O tabaka aynı zamanda ehli irfan ve hizmet insanlardı. Adeta iyilik için yaşıyorlardı. Onlar çekim gücüne haiz kimseler; hayatın kutuplarıydı. Etraflarında daima halkalar ve kümeler oluşurdu. Kutupların sönmesiyle birlikte etrafları da dağılırdı. 

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/mustafa-ozcan/2023/01/27/hayat-onlarla-tatliydi

Bu haber toplam 242 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim