• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Mustafa Özcan: Hayvanlar konuştuğunda…

Mustafa Özcan: Hayvanlar konuştuğunda…
Hint mesellerinin veya hikmetlerinin derlenmiş bir ürünü olan Beydaba adlı kitap fabl türünün en gelişmiş hikayelerini barındırır. Hayvanların ağzından insanlara ibret ve hikmetler sunulur.

 Hayvanlar aleminden insanlar alemine geçişler yapılır, mesajlar iletilir. Bazı asarda veya hadislerde kıyamet öncesinde hayvanların insanlarla konuşacağı haber verilir. Teknolojik araç ve gereçler vasıtasıyla insanlar birbiriyle konuştukları gibi hayvanların da insanlarla araçlı veya araçsız konuşması mümkündür. Hayvanlar arasında telepatik konuşmalar teknolojik araç ve imkanlarla insanlara da bahşedilmiştir. Hazreti Süleyman döneminde karınca, çavuş kuşu (Hüdhüd) nasıl konuşmuş ise günümüzde benzerleri de konuşabilir. Bazen bu hakikat düzeyine çıkmayabilir. Belki dabbetü'l arz da bu sınıftandır. Bu durum İster gerçek isterse sembolik veya mecazi olsun, yaşanmaktadır. Hayvanlar aleminde yaşananlar temsili olarak ekrana yansımaktadır. Bir iki hafta önce bu sütunda 'ilahi irşatla mükellef veya yükümlü kedi' başlıklı bir makale ile karşınıza çıkmıştık. Cezayir'in başkentinde Ebubekir Sıddık Camiinde teravih namazı esnasında cemaatin çevresinde bir kedi dolanmaya başlar. Kedi, namaz kıldıran imam Velid Mehsas'ın kucağını gözüne kestirmiştir. Önce etrafında dolaşır sonra da bir anda üzerine atlar. O sırada kameralar kayıttadır. Bu kayıtlar sayesinde manzara ölümsüz bir enstantaneye dönüşür. İmam olay sonrası istifini bozmayarak, hiç rahatsız olmayarak kediyi nazikçe okşadı ve namaza devam etti. Reuters'ın paylaşımı sonrası görüntüler kısa sürede tüm dünyada gündem oldu. Ramazan'dan sonra Şevval ayında da İsrail'de bir karga ile ertesi günü bir kedi İsrail bayrağını asılı olduğu direkten ve duvardan söktü, indirdi. Karga sonrasında İsrail bayrağını parçaladı. Adeta bu hareketleriyle hayvanlar alemi bile İsrail'i tanımadığını gösterdi. 'Bütün dünya İsrail'i tanısa bile hayvanlar alemi İsrail'i tanımıyor' mesajını ilettiler. Geçmişte bir yazımda Kaçgar Dağlarında bir Yahudi turist kafilesinin başına gelenleri kaleme almıştım. Artvin ile Rize arasında yer alan Kaçgar Dağları bilhassa yazları nefis manzarası ve havasıyla dağ turizmine meraklı insanları büyülemekte ve kendisine çekmektedir. Bu nedenle kimi Yahudi turist kafileleri de yöreye akın ediyor. Elbette turist rehberleri eşliğinde geziyor ve konaklıyorlar. Bir Yahudi kafilesi Kaçkar Dağlarında kamp kuruyor.

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/mustafa-ozcan/2023/05/04/hayvanlar-konustugunda

Bu haber toplam 241 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim